Porto har opnået en flot førsteplads, da det prestigefyldte argentinske magasin ”Lugares” i en specialudgave, udgivet på sin tyveårsdag, valgte de 20 destinationer i verden, der motiverer en turist mest at rejse til.


Portos historiske centrum. Kilde: JFVP

Porto – den “uforglemmelige” by

Porto kom foran eksotiske destinationer som Malvinerne, Polynesien og Kina. Magasinet “Lugares” beskriver Porto som en ”uforglemmelig” by og opregner en række attraktioner i Porto, såsom den smukke Douro-flod, Vila Nova de Gaia, der huser de vigtigste portvinshuse i Porto, de idylliske gamle broer, der forbinder byens forskellige dele over Doruofloden, det historiske centrum, der går tilbage til romernes tid, og dens arkitektur, der strækker sig fra gotisk til avantgardistisk stil med den verdenskendte arkitekt Siza Vieira i spidsen.

Henrik Søfareren og opdagelsesrejserne

Porto, der har givet navn til landet Portugal, har siden sin grundlæggelse i 1143 virket som en dynamisk handelsby og takket være dens beliggenhed etableret vigtige handelsforbindelser med Middelhavet og Nordeuropa. Henrik Søfareren blev født i Porto og byens indbyggere har fra begyndelsen af opdagelsestiden i 1400- og 1500-tallet givet deres økonomiske og moralske støtte til Portugals berømte opdagelsesrejser. I det 15. århundrede lå landets største skibsværfter i Porto.

Porto: Industrielt og intellektuelt centrum

Porto har senere været vugge for industrialiseringen af Portugal og byen oplevede en stor udvikling i 1800-tallet med eksport af portvin, især til England. Porto har en helt speciel atmosfære, der blander hygge, historie og gæstfrihed sammen. Derudover har byen også en stor intellektuel arv; langt de fleste af Portugals kendte arkitekter, forfattere, politikere, modedesignere, musikere m.m. stammer fra Porto.

Broernes by

Porto er også kaldt ”Broernes by”, p.g.a. sine 6 broer, hvoraf den ældste ”D. Maria I” blev bygget af Gustav Eiffel (1877) og brugt indtil 1991. Den nyeste, ”Infante D. Henrique”, blev indviet i 2003.

Læs mere om Porto