I hjertet af Porto ligger en af verdens smukkeste boghandler, Lello-boghandlen, hvor J.K. Rowling efter sigende fandt inspiration til Harry Potter.


Den karakteristiske røde vindeltrappe, som forbinder boghandlens to etager. Foto: Mike Norton, Creative Commons.

En eventyrverden midt i Porto

Du finder boghandlen med det officielle navn Livraria Lello & Irmão på Rua das Carmelitas nr 144. Bygningen fra 1906 er let genkendelig med sin smukke art nouveau facade med malerier, der symboliserer kunst og videnskab.

Rejseguiden Lonely Planet har flere gange udnævnt Lello-boghandlen i centrum af Portugals næststørste by til en af verdens smukkeste boghandler, og det er ikke svært at se hvorfor.

Når du træder indenfor i boghandlen, som blev grundlagt af brødrene Antonio og Jose Lello, møder der dig i det højloftet rum en verden af kunstfærdigt udskåret træværk, dekorerede vægge og gulve, som naturligvis er fyldt med tusindvis af bøger. Hele boghandlen bades i det bløde lys fra et stort smukt loftsvindue.

Lello-familien er stadig med i ejerkredsen bag boghandlen, som i 1995 gennemgik en tiltrængt renovation.

Masser af bøger om Porto

Alene den enestående indretning tiltrækker nu til dags mange besøgende, men derudover er boghandlen også lidt af et slaraffenland for bogorme og læseheste.

Det portugisiske bogudvalg er naturligvis størst, men derudover byder Lello også på et godt udvalg af franske og engelske bøger. Er du for eksempel på udkig efter bøger om Porto, findes der næppe noget sted med et bedre udvalg.

Selv hvis du ikke mangler læsestof, kan det varmt anbefales at lægge vejen forbi Rua das Carmelitas nr 144 for at nyde den smukke arkitektur og ikke mindst atmosfæren i Lello-boghandlen. Finder du en interessant bog at købe, fratrækkes adgangsbilletens pris.

Læs mere om seværdighederne i Porto her på hjemmesiden. Læs for eksempel om svævebanen i Porto med de smukke udsigter