Portugal er kontrasternes land, det er opdagernes land, det er landet, der indtil for blot omkring 15-20 år siden stort set var et ukendt turistland. Meget har ændret sig, og siden Portugal blev medlem af EU, har landet taget et kolossalt spring ind i det 21. århundrede. Portugal er kommet på verdenskortet som et meget attraktivt rejseland – faktisk det billigste i Vesteuropa.

Landet har så meget at tilbyde den besøgende. Det bugner med smukke landskaber fra Algarvekystens fantastiske strande i syd til Dourodalens terrasseformede vinmarker i nord.

Lissabon

Midt imellem ligger Portugals hovedstad, Lissabon, smukt ved Tejo-flodens bred. Byen indbyder til vandreture i de snævre gader og rundt på de store pladser omkranset af imponerende bygningsværker. Når fødderne gør oprør bliver man glad for byens velfungerende sporvognsnet. I Lissabon hyldes Portugals berømte opdagelsesrejsende som Henrik Søfareren, Vasco da Gama og Magellan. De var i 14- og 1500-tallet alle med til at opdage store dele af den dengang ukendte verden og skaffede kolossale rigdomme til landet.

Cascais og Estoril

Fra Lissabon er der knap en times kørsel til badebyerne Cascais og Estoril. Her ferierede tidligere mange af Europas kongelige og velhavere. Gør som dem og kombiner storbyferien i Lissabon med et ophold ved kysten.

De klassiske kulturbyer

I området mellem Lissabon og Porto finder du en række historiske kulturbyer – mange af dem er på Unescos liste over verdens kulturarv. Middelalderbyen Obidos omgivet af høje bymure; fiskerbyen, Nazaré, hvor fiskerkonerne tørre fisk i solen på traditionel vis; den hellige by, Fatima, hvor Jomfru Maria i 1917 viste sig for 3 små hyrdebørn og en af Europas ældste universitetsbyen, Coimbra, er blot eksempler nogle af de byer, det er værd at besøge.

Madeira og Azorerne

Langt ude i Atlanterhavet gemmer Portugal to naturperler, øgrupperne Azorerne med 9 mindre øer og Madeira med hovedøen Madeira og dens nabo, Porto Santo. Her finder du et konstant mildt klima og en storslået natur, der byder på oplevelser, som ikke findes magen til på det europæiske fastland.

Begge øgrupper er opstået af vulkaner. De har subtropisk klima og det, i kombination med den frugtbare jord, giver ideelle betingelser for dyrkning af vin, grøntsager og en mængde farverige planter.

Mad og vin i Portugal

Maden i Portugal bærer præg af portugisernes lange og nære tilknytning til havet. Forvent ikke det store kulinariske skoleridt, maden er ikke raffineret, men veltillavet med friske råvarer og består som oftest af kartofler, grøntsager, ris og kød eller alt godt fra havet. Fisk og skaldyr er ofte på menuen, og nogle af de mest populære retter er grillede sardiner, rejer piri piri (i chili) og naturligvis nationalretten bacalhau (klipfisk). Det siges, at der er en opskrift på tilberedning af denne ret for hver af årets 365 dage.

Den portugisiske vin er i de seneste år blevet bedre og bedre, og mange vine er helt på højde med de bedste fra andre europæiske vinproducerende lande. Hverken den kraftige rødvin fra Alentejo, den tørre fyldige fra området omkring Douro-floden eller den friske “grønne” vinho verde fra Nordportugal er til at komme uden om.

Madeira-vin og portvin

Den navnkundige portvin fra den nordportugisiske by, Porto og den sødmefyldte madeiravin fra øen af samme navn er et kapitel for sig. Begge er de fremragende dessertvine og populære som en afkølet aperitif. Der er mange historier knyttet til de 2 hedvine og mange af dem er forbundet til englænderne, der også er de største aftagere af de ædle dråber.

Portugal, smukt som et postkort, se det på video

Portugal er et smukt land og lige meget hvor du skal rejse til i Portugal finder du landskaber lige til et postkort. Skal du rejse til Portugal, findes der mange videoer på You Tube om Portugal. Denne video fra det Portugals turistbureau giver på 3 minutter et godt billede af hvad der venter dig som skal holde ferie i Portugal.