Portugal gør i aften comeback i Eurovision Song Contest efter et års fravær. I første semifinale skal Salvador Sobral således forsøge at synge sig videre til finalen med sangen 'Amar Pelos Dois', hvilket ifølge bookmakerne ikke bør være noget problem.

Eurovision

For syg til at øve

Vejen til finalen i Kiev har ikke været helt uproblematisk for 27-årige Salvador Sobral, som vandt Festival da Canção – Portugals udvælgelse til Eurovision. Til trods for at den talentfulde sanger fra Lissabon ikke selv har ville kommentere på sit helbred, har det således forlydt fra sladderpressen, at han lider af livstruende hjerteproblemer, der kræver en transplantation. Sangerens management har forsøgt at afdramatisere situationen og meddelt, at Sobral blot har undergået operationer for brok.

Faktum er dog, at Salvador Sobral på grund af helbredsproblemer ikke har været i stand til at deltage i generalprøverne i Ukraine. Dem har storesøsteren, Luísa Sobral, som har skrevet sangen, taget sig af. Hun er da heller ikke nogen dårlig stand-in, som det ses i videoen fra Festival da Canção. Her var hun med på scenen til afslutningen.

Kærlighed nok til to

Den jazzagtige ‘Amar Pelos Dois’ skiller sig en del ud fra konkurrenterne med sit meget enkle udtryk, der af kendere beskrives som tidløst. ‘Amar Pelos Dois’ er desuden den eneste sang i første semifinale, som ikke bliver sunget på engelsk. Det kan måske være med til at sikre Portugal en topplacering i sangkonkurrencen, som landet har deltaget i næsten hvert år siden 1964 uden at vinde.

Hidtil bedste placering var en 6. plads i 1996, og der har ikke været en portugisisk sag i finalen siden 2010.

Første semifinale starter klokken 21:00, mens den anden semifinale – med dansk deltagelse – afholdes torsdag den 11. maj. Den samlede vinder af Eurovision Song Contest 2017 findes lørdag den 13. maj.

Oplev Portugals sangskat

Der er en lang tradition for sjælfulde sange i Portugal. For mange turister er det at opleve Fado eller Cante Alentejano live da også noget af det, som står stærkest tilbage i erindringen. Begge musikgenre er optager på UNESCO’s liste over kulturel verdensarv.

Du kan læse mere om portugisisk musik her på Portugal.dk. Læs for eksempel mere om Fado-musik i Lissabon.