Portugal har i år indstillet 22 steder til optagelse på UNESCO's liste over verdensarv. Blandt kandidaterne er Palácio Nacional de Mafra, Portugals største slot- og klosteranlæg samt Lissabons imponerende Aqueduto das Águas Livres.


Aqueduto das Águas Livres. Foto: Luis Ascenso, CC BY 2.0.

22 portugisiske kandidater

Om nogle af de 22 steder bliver optaget på listen over verdensarv, afgøres når UNESCO’s verdensarvskomité mødes næste gang den 10-20. juli i Istanbul.

Blandt kandidaterne er Lissabons smukke akvædukt, Aqueduto das Águas Livres, som ses på billedet ovenfor. Bygningen af den kunstige vandkanal begyndte i 1732 på ordre fra konge Johan 5. af Portugal og i 1748 var akvædukten klar til at forsyne Lissabon med drikkevand. At akvædukten modstod det store jordskælv i 1755, vidner om kvaliteten af det imponerende bygningsværk.

Aqueduto das Águas Livres var i drift helt frem til 1967. Besøger du den portugisiske hovedstad i dag, kan du for eksempel opleve den smukke akvæduktbro over Alcântara-dalen på guidede ture, som arrangeres af Museu de Água

Andre kandiater fra Portugal til verdensarvslisten i år er Palácio Nacional de Mafra, de romerske ruiner i Troia og den historiske del af Santarém.

Verdensarv i Portugal

UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, der administrerer det internationale verdensarvsprogram, som har til formål at beskytte natur- og kulturskatte, så også fremtidige generationer kan få glæde af dem.

På UNESCO’s Verdensarvsliste findes derfor alt fra skove, bjergkæder, søer, ørkener, koralrev, gletsjere, bygninger, kvarterer eller byer, som under det internationale verdensarvsprogram er blevet erklæret bevaringsværdige.

Verdensarvskomiteen har på nuværende tidspunkt optaget 1031 steder på deres liste. Portugal har foreløbig fået optaget 15 steder.

Her kan du se verdensarv i Portugal:

Du kan læse meget mere om de enkelt steder her på Portugal.dk ved at følge linkene eller bruge søgefeltet. Den fulde liste finder du hos UNESCO