I 2007 tog den schweiziske filantrop Bernard Weber initiativ til kåringen af verdens ”7 nye vidundere” ud fra hans motto ”Hvis vi ønsker at redde noget, må vi først lære at værdsætte det”.


Tørret fisk. Kilde: Rui Ornelas

Gastronomiske vidundere

I forlængelse heraf kårede man i Portugal ”Portugals 7 vidundere”, ”7 vidundere af portugisiske oprindelse” og sidste år kåringen af ”Portugals 7 naturvidundere”, hvor over 600.000 portugisere deltog og blev afsluttet med en fantastiske live TV-udsendelse fra Ponta Delgada, på Azorerne.

Kåringen i 2011

Sammenslutningen har lige besluttet, at 2011’s udgave vil have temaet ”Portugals 7 gastronomiske vidundere”, som har formålet til at fremme og udbrede kendskabet til portugisisk gastronomi; en gastronomi, som er anerkendt i hele verden for sin mangfoldighed, den unikke smag og særligt høje kvalitet af,som retterne er lavet af. Portugisisk gastronomi er en immateriel kulturarv og et vidnesbyrd om den kulturelle identitet, som har stor værdi for Portugal som turistmål. Som sammenslutningens ansvarlige, Luís Segadães, påpeger: ”For portugiserne er det at spise en mere populær sport end fodbold”.

Santarém, byen der mange år har holdt den årlige traditionelle begivenhed ”Portugisisk gastronomisk Festival”, er hovedsæde for konkurrencen, og der vil blive satset på ægte portugisisk gastronomi baseret på portugisiske råvarer.

De syv kategorier

Fra marts vil portugisere kunne stemmer i de 7 kategorier, der består af:

Forretter- med fokus på de traditionelle portugisiske småretter ”Petiscos”.

Supper – uundværlig i et portugisisk måltid.

Skaldyr – rig variation i de portugisiske farvande.

Fisk – de portugisiske farvandes karakteristika
giver fisken en enestående smag.

Kød – økologiske græsgange giver portugisisk kød en fantastisk konsistens og velsmag.

Vildt – stort udvalg af vildt, som med middelhavs- indflydelser er blevet til en ”nationalret” i nogle portugisiske regioner.

Søde sager/desserter – unikke med et rigt og varieret udvalg af kloster-opskrifter, og utallige frugtvarianter, der varierer fra region til region.

Man kan stemme ved at ringe, sms, internet, eller på Facebook fra d. 7/5 – 7/9. De 7 vindere bliver udråbt i Santarém ved en live tv-udsendelse i september 2011.

Du kan følge med eller læse mere om konkurrencen her.