Den værste tørke i mands minde kombineret med blæst og varme har den seneste uge skabt grobund for omfattende skovbrande i Portugal. Tusindvis af brandfolk kæmper landet over stadig med at slå hundredevis af brande ned.


Arkivfoto: U.S. Department of Agriculture, Creative Commons.

Store områder gået op i røg

På det portugisiske fastland er det særligt den nordlige region, som er hårdt ramt. Ifølge rapporterne er især området omkring Arouca ramt, men adskillige landsbyer er blevet evakueret ligesom jernbanelinjer og veje er blevet afspærret på grund af de voldsomme brande.

August er traditionelt en måned med høj risiko for skovbrande i Portugal og resten af Sydeuropa. I år har risikoen dog været endnu større med en usædvanlig lang tørke, der den seneste tid er blevet suppleret af stærk blæst og temperaturer, som på fastlandet forleden nåede et godt stykke over 40 grader nogle steder.

Efter anmodning fra Portugals myndigheder har brandfolk fra blandt andet Frankrig, Italien og Spanien deltaget i slukningsarbejdet.

Det vurderes, at over 90.000 hektar foreløbig er gået op i røg på fastlandet.

Omfattende brande på Madeira

Det er ikke kun på fastlandet, at tørken har givet problemer med skovbrande. Madeira har ligeledes været ramt af omfattende brande, der dog nu ifølge lokale medier er blevet bragt under kontrol.

Brandene som på grund af øens mange feriegæster har domineret overskrifterne i den internationale presse, har i flere tilfælde været vanskelige at bekæmpe på grund af øens uvejsomme terræn. Brandene nåede på et tidspunkt helt til udkanten af Funchal, Madeiras hovedstad, og adskillige flyafgange måtte aflyses.

Allerede før de sidste brande er slukket i Portugal, har landets præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, bedt de relevante myndigheder overveje tiltag, der mere effektivt kan forebygge fremtidige skovbrande.

Brandene har kostet fire lokale indbyggere livet på Madeira og to på fastlandet.