Portugal er blandt de 20 lande, som er blevet mest påvirket af den globale opvarmning de sidste 20 år. Det viser den seneste vurdering fra Germanwatch, der netop er blevet præsenteret ved klimatopmødet i Paris.


Gamle vindmøller på Porto Santo. Foto: cat_collector, Creative Commons

De fattigste rammes hårdest af klimaændringer

Rapporten 2016 Global Climate Risk Index viser, at det generelt er verdens fattigste lande, som er blevet mest berørt af klimaændringer. I listen over de mest klimaramte lande de seneste 20 år, er de mest berørte således alle udviklingslande.

I perioden fra 1995 til 2014 var de mest berørte lande Honduras, Myanmar og Haiti. Der er ingen europæiske lande blandt de øverste ti på listen. Portugal deler plads nummer 19 sammen med Frankrig, mens Tyskland er det højest placeret land i Europa som nummer 18. Danmark dukker først op som nummer 130.

Havet stiger omkring Portugal

Sidste år offentliggjorde regeringen en rapport, som viste, at havniveauet omkring det portugisiske fastland årligt er steget med 4 millimeter de sidste årti, hvilket er dobbelt så meget som de foregående to årtier.

I Paris forhandler regeringerne om en klimaaftale, der skal forsøge at begrænse den gennemsnitlige globale temperaturstigning til under 2°C. Klimaforskerne forudsiger, at temperaturen uden indgriben vil stige nok til, at havet blandt andet vil oversvømme næsten alle kystbyer i Algarve og de lavtliggende bydele i Lissabon.

Portugal med i front

Portugal er et af de lande, som er længst i arbejdet med at erstatte de fossile bærndstoffer med vedvarende energi. Den portugisiske cleantech-industri har allerede skabt tusindvis af arbejdspladser, og landet satser fortsat på at bruge endnu mere vedvarende energi.

Det seneste tal fra Eurostat viser, at Portugals samlede energiforbrug som dækkes af vedvarende energi er på 23,5 procent, hvilket er markant over det europæiske gennemsnit på 11,8 (Danmark 24,2). EU har som mål, at vedvarende energi skal dække 20 procent af unionens energiforbrug i år 2020.