Der er stor interesse for at blive en del af Europamesterskabernes 60-års-jubilæum i 2020. Portugal er blandt de 32 lande som har budt på at afholde slutrunden, der efter planen skal afholdes i 13 forskellige lande.


Estádio da Luz, et fodboldstadium i Lissabon. Foto: Filipe Fortes

13 pakker i spil

De 32 lande skal kæmpe om at få én af de 13 “pakker”, som UEFA har inddelt EM-værtskabet 2020 i. 12 af pakkerne giver værtslandet tre gruppespilskampe og én knockout-kamp, mens den sidste pakke indeholder turneringens semifinaler og finale.

– Vi er ekstremt stolte over at se den enorme interesse. Mere end halvdelen af vores medlemslande vil gerne arrangere kampe ved EM 2020. Slutrunden bliver en fodboldfest over hele det europæiske kontinent, og Europamesterskabernes 60-års-jubilæum bliver noget helt særligt, udtaler UEFA-præsident Michel Platini til uefa.com

Portugal byder ind med stadioner i Lissabon og Porto, men da mere end halvdelen af medlemslandene har budt ind på slutrunden, bliver der hård kamp om pakkerne.

Fodbold i Portugal

Modsat Danmark har Portugal erfaring med at afholde europamesterskabet i fodbold. I 2004 blev det 12. europamesterskab således afviklet på ti forskellige stadioner i otte forskellige byer i Portugal, heriblandt også Lissabon og Porto. De portugisiske værter nåede finalen, som blev spillet på Estádio da Luz Stadion i Lissabon, men tabte dog 0-1 til Grækenland, der derved sikrede sig sit første europamesterskab.

Selvom man herhjemme måske ikke hører så meget til Primeira Liga, den øverste division i portugisisk fodbold, er fodboldinteressen stor i Portugal. Landet har desuden fostret nogle af verdens bedste fodboldspillere såsom Cristiano Ronaldo og Luis Figo. Der er derfor ingen tvivl om at portugiserne ville bakke op i stort tal om en ny slutrunde i deres hjemland.

Et blik på nedenstående liste over værtskabsansøgere viser, at Portugal er oppe imod nogle stærke konkurrenter, heriblandt Danmark. UEFA står for udvælgelsen og de 13 værtsbyer annonceres i september 2014.

Lande (byer i parentes), som har budt ind på afholdelse af EM i 2020:
Armenien (Jerevan), Aserbajdsjan (Baku), Hviderusland (Minsk), Belgien (Bruxelles), Bulgarien (Sofia), Kroatien (Zagreb), Tjekkiet (Prag), Danmark (København), England (London), Finland (Helsinki), Frankrig (Lyon), Makedonien (Skopje), Tyskland (München), Grækenland (Athen), Ungarn (Budapest), Israel (Jerusalem), Italien (Rom og Milano), Kasakhstan (Astana), Holland (Amsterdam), Polen (Warszawa og Chorzow), Portugal (Lissabon og Porto), Irland (Dublin), Rumænien (Bukarest), Rusland (Skt. Petersburg), Skotland (Glasgow), Serbien (Beograd), Spanien (Madrid, Barcelona, Bilbao og Valencia), Sverige (Stockholm), Schweiz (Basel), Tyrkiet (Istanbul), Ukraine (Kijev og Donetsk) og Wales (Cardiff).

Fodboldrejser til Portugal

Uanset om Portugal bliver en del af EM 2020, er fodbold en god anledning til at rejse til Lissabon og Porto. Udover muligheden for at opleve den intense stemning på tribunerne, rummer de to storbyer så mange seværdigheder og kulturliv at rejsen vil være en stor oplevelse.

Læs mere om rejser til Portugal her på hjemmesiden.