Beliggenheden ved det store Atlanterhav har gjort frisk fisk til det naturlige omdrejningspunkt for Portugals gastronomi. Men har du en sød tand, er der også meget at udforske. Den klassiske cremetærte - pastel de nata - er ikke til at komme uden om.


De er ikke til at holde sig fra! Foto: Min Zhou, Creative Commons.

Pastel de nata

Det var munke på Jeronimos-klostret (Mosteiro dos Jeronimos) i Belém vest for Lissabon, som bagte de første pastéis de nata engang før det 18. århundrede. På den tid brugte klostrene store mængder æggehvide som stivelse til deres tøj. De overskydende blommer blev ofte brugt til at bage brød og kager, som munkene på et tidspunkt begyndte at sælge uden for klostrene – heriblandt de nu berømte pastéis de nata.

Det er ikke kun i Portugal, man ynde at nyde en pastel de nata til sin kaffe. I dag kan de portugisiske kager købes i bagerier over hele verden, ligesom de serveres på hoteller og restauranter.

Udforsk Portugals bagerier

Besøger du Lissabon, er det oplagt at lægge vejen forbi Portugals nok mest kendte konditori, Pastéis de Belém, der for mange er det helt rigtige sted at købe den lækre cremetærte. Kendere vil dog vide, at dette langtfra er det eneste bageri i Portugal, hvor du kan få en rigtig pastel de nata.

Kører du for eksempel mod nord til kystbyen Nazaré, bør du således holde ind i den lidt søvnige Alcobaça og prøvesmage udgaven, der sælges hos konditoriet Pasteleria Alcôa. Her vandt man sidste år en førsteplads for kager i en landsdækkende konkurrence.

Læs mere om Portugals gastronomi