Portugals regering er trådt tilbage efter parlamentet for fjerde gang inden for et år har nedstemt regeringens spareplan, der bl.a. forudsatte endnu flere nedskæringer på velfærdsområdet og skatteforhøjelser. Præsident Cavaco Silva udskriver formodentlig valg i slutning af maj måned.


Det portugisiske parlament.

Politisk krise

Spareplanen, der blev forkastet af folketingets fem oppositionspartier, har haft en afgørende betydning for den i forvejen meget svækkede portugisiske socialistiske regering. I foregår aftes meddelte den afgående premierminister José Sócrates efter en audiens hos portugisiske præsident Cavaco Silva, at den politiske krise opstår på det dårligste tidspunkt og anklagede oppositionen for at ”sulte efter magten” frem for at tilgodese landets realistiske behov.

Øget behov for krisehjælp

José Sócrates påpeger, at den nuværende politiske situation vil forstærke Portugals behov for EUs samt IMFs krisehjælp. Omvendt mener oppositionen, at en ny regering ikke vil kunne gå uden om kraftige spareplaner og at skatteforhøjelser er en trist virkelighed, men heldigvis er Portugals økonomi og gæld ikke så alvorligt ramt som Grækenland og Irland, hvorfor de mener, at de kan klare krisen på egen hånd.

Flereårig spareplan

Præsident Cavaco Silva vil formentlig udskrive folketingsvalg snarest og man regner med, at det bliver i slutningen af maj måned. Oppositionens største parti, det liberale PSD’s (Partido Social Democrata) formand Pedro Passos Coelho, meddelte, at hvis PSD vinder valget, er hans parti parat til at lede landet og vil foretrække at danne en regering baseret på en bred nationalpolitisk alliance, der vil give et fornyende håb til portugiserne. Men han sagde samtidigt, at den portugisiske befolkning skal indstille sig på en flerårig drastisk spareplan for at overvinde krisen.

Reaktionerne umiddelbart efter spareplanens forkastelse resulterede i, at Portugals obligationer nåede en rente på 7,52 %, hvilket bekymrer investorerne når det gælderr landets kommende evne til at betale sin gæld tilbage.