Hvis du nogensinde har sat dig til bords i Portugal, kommer det næppe helt bag på dig, at portugiserne ifølge den seneste opgørelse fra International Wine Organisation (OIV) er verdens mest vindrikkende folkefærd.

Dourodalen
Douro-dalen. Foto: mat's eye, Creative Commons.

Målt per indbygger drikker portugiserne således 54 liter vin årligt (2015), mens man i de mere kendte vinlande Frankrig og Italien må se sig henvist til anden- og tredjepladsen med henholdsvis 51,8 og 41,5 liter.

Efter et dyk i det globale vinforbrug efter finanskrisen i 2008 har forbruget igen stabiliseret sig på omkring 242 millioner hektoliter (mhl) årligt. Målt på landeniveau drikkes mest vin i USA (31,8 mhl), efterfulgt af Frankrig (27 mhl), Italien (22,5 mhl), Tyskland (20,2 mhl) og Kina (17,3 mhl).

Portugisisk vin hitter i Kina

Portugal er som vinproducent stadig en lille spiller. Mens portugiserne er helt i front i forbrug, kan landets egen vinproduktion (6 mhl) ikke måle sig med Frankrig og Spanien. De to nabolandes vinproduktion overgås kun af Italien, som med 50,9 mhl er verdens største vinproducent.

Turisme og unge driver væksten

I takt med at turismen i disse år boomer i Portugal, særligt i Lissabon og Porto, øges kendskabet til landets vine, da de kulinariske oplevelser for mange rejsende er en stor del af ferieoplevelsen. Ifølge kendere er portugisiske vine især konkurrencedygtige i mellemklassen med en stærk vækst blandt de yngre vindrikkere.

Nuno Vale, marketingdirektør for Wines of Portugal, fortæller: “Det er forbruger i 20erne og 30erne, som driver væksten i salget,” og fortsætter “Yngre vindrikkere er på udkig efter autenticitet, plus de er villige til at lære og klar til at gå et trin op.”

Tag på vinferie i Portugal

Ønsker du at opleve Portugal som vinland, er det oplagt at tage en tur til Dourodalen i nord, som er landets mest berømte vinområde. Der er dog også masser af muligheder for at nyde en ferie med vin på for eksempel Azorerne og Madeira.

Madeira fejres øens vinproduktion med en årlig festival, hvor der udover prøvesmagninger er mulighed for at komme tæt på produktionen. Festivalen er ikke kun populær blandt øens mange besøgende, men også blandt de lokale. Vinproduktionen på blomsterøen har da også en historie som rækker langt længere tilbage end turismen.