Når Obama-familien om lidt forlader Det Hvide Hus, er det også flyttedag for familiens to portugisiske vandhunde. Læs her hvordan Bo og Sunny endte i en af verdens mest berømte residenser.


Barack Obama med Bo. Foto: The White House, United States government work.

Obama er langt fra den første præsident, som har haft kæledyr med sig i Det Hvide Hus. Alt fra papegøjer til vaskebjørne har igennem historien holdt præsidenter med selskab her. I den henseende har Obamas to hunde været et mere traditionelt valg, og så alligevel ikke.

En ægte vandhund

Den portugisiske vandhund, Cão de água português, er således en forholdsvis sjælden hunderace til trods for, at den regnes for at være en af de ældste. Oprindeligt blev racen brugt som arbejdshund af fiskere langs Portugals kyster. I en munks skrifter fra 1297 beskrives det, hvorledes en forlist sømand blev reddet i land af hund, der ud fra beskrivelsen menes at være en portugisiske vandhund.

Blandt mere normale dagligdags opgaver var blandt andet at holde vagt, hente arbejdsredskaber som faldt udenbords og bringe beskeder fra båden ind til land. Til det formål var racens gode svømmeevner med svømmehud mellem tæerne, intelligens og arbejdsvillighed ideelle.

I Portugal er racen også kendt som fiskehunden, Cão de Água de Pelo, og man skelner mellem to typer udfra deres pels. Type med bølget hår kaldes for Cão de Água de Pelo Ondulado og den krølhåret for Cão de Água de Pelo Encaracolado.

Tæt på at uddø

I takt med at fiskeriet mod slutningen af det 19. århundrede blev moderniseret, begyndte den portugisiske vandhund hurtigt at forsvinde fra Portugals kyster.

Obama-familien kan i dag takke den velhavende skibsreder Vasco Bensaude for, at racen stadig findes. I 1930’erne stod han bag arbejdet med avle på Portugals sidste eksemplarer af racen. 30 år senere blev efterkommere af dette avlsarbejde eksporteret til USA.

Nu til dags er der ikke mange, som har brug for den portugisiske vandhund som arbejdshund. Til gengæld anses den for at være en god familiehund med et godt temperament. Det er dog ifølge kendere også en race, der kræver meget pleje, både når det kommer til pels, motion og aktivering.

Trods for en masse positiv promovering af hunderacen som familiehund under tiden i Det Hvide Hus, skabte den yngste hund, Sunny, forleden negative overskrifter, da den efter sigende bed en ung gæst i ansigtet. Denne havde forsøgt at give den 4-årige hund et kys.