Mens det kniber med portugisiske købmænd i Danmark, er ”Casa Portuguesa” (Det Portugisiske hus) eller ”Mercearia do Senhor André” (Andrés købmand) efterhånden blevet en fast bestanddel af Bruxelles, og meget besøgt af både portugisere og et internationalt klientel.


Gammeldags købmandsbutik i Braga, Portugal. Kilde: Feliciano Guimarães

Tyve års historie

For 20 år siden, da ”Casa Portuguesa” åbnede for sine kunder, var ”Mariekiks nærmest det eneste portugisiske produkt, der kunne findes hos samtlige Bruxelles købmænd”, fortæller ejeren João André. Han har siden sørget for, at udsøgte og varierede portugisiske produkter rejser 2000 km fra Portugal til hans butik.

Mange internationale stamkunder

Det brede sortiment af portugisiske produkter er grunden til at hans købmandsbutik i dag anbefales af kunderne i Bruxelles. Ved konsekvent at føre et sortiment med portugisiske produkter af høj kvalitet har ”Casa Portuguesa”’s stamkunder udvidet sig fra den arbejdende klasse til at inkludere en bred gruppe af Europa-Parlamentets medlemmer, samt andre grupper, der har en større købekraft. Og det er João André meget stolt over. Han tilføjer, at over halvdelen af kunderne ikke er portugisere.
Udover stamkunderne der i mange år er kommet langt fra for at købe hr. André’s portugisiske delikatesser og specialiteter, er mange blevet ”husets venner”. For der er altid tid for at nyde en kop espresso og få en snak i godt selskab med den glade og stolte ejer i butikkens hyggelige omgivelser.

Oplev hyggelige købmandsbutikker i Portugal

På trods af at mange mindre købmandsbutikker de sidste 25 år har mistet kunder til de store indkøbscentre, og har måtte dreje nøglen om, har man de sidste tre til fire år set en ”genfødsel” af mindre hyggelige købmandsbutikker i Portugal. Portugisere foretrækker livskvalitet og fritid sammen frem for at bruge mange timer i indkøbscentre og kæmpestore supermarkeder. Hos købmændene køber man friske råvarer og i mindre mængder ad gangen, og der er en afslappet atmosfære, hvor man hilser på ejeren og får en sludder, mens man handler. Når man besøger Portugal, kan det bestemt også anbefales at besøge et portugisisk grøn- eller fisketorv.