Over 160 flasker champagne fra det franske firma Veuve Clicquot, der blev fundet i et forlist skib fra år 1800, blev reddet af det portugisiske korkfirma Amorim.


Portugisisk kork redder 200 år gammel fransk champagne

Skib fundet af finske dykkere

Da skibet blev fundet af finske dykkere i 50 meters dybde i juli 2010 ved den finske øgruppe Aland, tilkaldte det franske firma Veuve Clicquot og de finske myndigheder Amorim med henblik på at sikre, at champagnen ikke gik tabt.

Verdens største korkfirma

Amorim korkfirma er verdens største og har eksisteret siden 1870. Firmaet ejer korklunde i Portugal, Spanien og Marrokko og ca. 25 % af den produktion, der kommer ud af disse korklunde, går til flaskepropper, mens resten bliver anvendt på mange andre områder, blandt andet isolering, i flyindustrien – og i dette sjældne tilfælde altså også redning af gamle champagneflasker.

Eksperiment med prop

Amorims firma udskiftede den gamle prop med en ny og for at det kunne lykkes var de nødt til at udvikle en speciel-designet prop, der kunne tilpasse sig de gamle flasker. Forsøget gik i første omgang ud på at udskifte proppen fra et par flasker, mens resten stadigvæk ligger under vandet et ”hemmeligt” sted.

Højeste priser nogensinde

Ifølge arkæologer stammer nogle af flaskerne på skibet fra det franske firma Maison Juglar, hvis produktion ophørte omkring 1820. Det er også muligt at identificere en del flasker fra Veuve Clicquot. Øgruppen Alands selvstyre agter at sælge flaskerne på auktion og man forventer at priserne vil ligge i den højeste ende nogensinde.

Toner af appelsin og honning

D. 17. november overværede ca. 100 journalister og champagne-fans aftapningen af to af de fundne flasker. Selv om der ikke var så meget brus tilbage i de gamle flasker, blev alle enige om at smagen var blevet bevaret med toner af appelsin, krydderier, honning og fersken.