Alle, der har rejst i Portugal ved, at vinen og maden er blandt de mange gode oplevelser, man tager med sig hjem i erindringerne efter en ferie i dette smukke land. Nu er også kineserne ved at få øjnene op for de mange gode, portugisiske vine.


Kineserne er godt i gang med at forelske sig i portugisisk vin, der både smager godt og er relativt billigt. Foto: Filipe Fortes

Den portugisiske vinekspert João Paulo Martins er en af Portugals mest berømte vinkritikere.

Han er rejst til Macau, hvor han bliver interviewet af Macau Daily Times om vinmarkedet i Kina og i de to særlige administrative områder Macau og Hong Kong.

Stigende interesse for portugisiske vine

Ifølge João Paulo Martins er der potentiale for enorm vækst i eksporten af portugisisk vin til især Kina.

“Jeg ved at i Kinas hovedland, Shanghai, Macau og Hong Kong har vinmarkedet oplevet en meget stor vækst i salget af portugisiske vine,” siger João Paulo Martins til Macau Daily Times og fortsætter:

“Vi oplever, at de lokale bliver mere og mere interesseret i at prøve vores vine. Det er ret betydningsfuldt, for de har normalt ikke haft tradition for at drikke vin i Kina. Men der er stadig rum for endnu mere vækst: Der kan eksporteres meget mere portugisisk vin til Kina,” mener han.

“Her i Macau kan man finde næsten alle portugisiske vine. Til min overraskelse har jeg fundet vine her, som jeg ikke kan finde i Portugal. Så de kommer hertil, før de bliver solgt derhjemme,” lyder det ifølge Macau Daily Times fra en imponeret João Paulo Martins.

Portugisisk vin har en lang historie

Portugal producerer meget mere end bare et væld af lækre portvine, og vinproduktionens historie i Portugal rækker langt tilbage i historien.

Faktisk var en af verdenshistoriens første større, moderne vinproducerende områder Região Demarcada do Douro i Duro-dalen i Nordportugal.

De første, portugiserne eksporterede vin til i stor stil var de gamle romere. Mange århundreder senere, i 1700-tallet, blev portugisisk vin en eksportsucces til England.

Der er altså noget, der tyder på, at portugiserne altid har haft held og dygtighed til at sælge deres vine til tidsaldrenes største markeder.

Og som João Paulo Martins siger til Macau Daily Times:

“Folk i Kina vil snart indse, at de med de portugisiske vine kan få høj kvalitet for færre penge, end de er nødt til at bruge, hvis de skal købe franske vine fra for eksempel Bordeaux.”