Vinmagasinet Wine Spectator's 2014-liste over de 100 bedste vine i verden har givet genlyd i vinverden. Ikke blot indtager portugisiske vine fra Douro-dalen tre ud af listens fire øverste pladser, mindst ligeså uventet er det at førstepladsen er gået til en portvin!


Vingård i Douro-dalen. Foto: Rosino, Creative Commons.

Verdens bedste vin fra Portugal

Titlen af “Årets vin” gik til en årgang 2011 portvin fra Dow’s, mens to portugisiske rødvine, Prats & Symington Douro Chryseia og Quinta Do Vale Meao Douro, ligeledes fra 2011 indtager henholdsvis tredje- og fjerdepladsen.

I løbet af 2014 har vinskribenterne hos Win Spectator prøvesmagt vine i tusindevis. Ud af disse mange forskellige vine blev de 100 mest interessante udvalgt og dernæst endeligt rangordnet. Udover deres kvalitet og en lidt udefinerbar “X-faktor” er vinenes placering på listen ifølge vinmagasinet afgjort af pris og tilgængelighed. Dow’s portvin koster ifølge magasinet omkring 500 kr., og der er produceret 5000 flasker.

Se den fulde liste over de 100 bedste vine på Wine Spectator’s hjemmeside

Portugisiske vine på vej frem

At det ikke var en fransk eller californisk bordeaux eller chardonnays, som igen løb med den fornemme førsteplads, var en overraskelse for mange. Men kendere af portugisisk vin glæder sig over, at verden måske endelige er ved at få øjnene op for dens kvalitet.

At det netop blev en 2011 portvin, som strøg til tops på den ansete liste, er heller ingen tilfældighed. 2011 var således ifølge flere lokale vindyrkere det bedste drueår i Douro-dalen i de sidste 50 år. Bag portvinen på førstepladsen står Symington-familien, som har dyrket vin i Douro siden 1882 og er områdets største jordejer.

Vinrejser til Nordportugal

En rejse i Portugal byder altid på nye spændende kulinariske oplevelser og herunder gode muligheder for at udforske vine af høj kvalitet.

I Nordportugal er Porto og Douro oplagte mål for vinelskere, som her også kan se frem til mange andre interessante kulturelle indtryk og smukke landskaber.

Få mere inspiration til din rejse til Portugal i de andre artikler her på hjemmesiden.