Port er en kraftig hedvin fra Douro distriktet i det nordlige Portugal. Den fremstilles ved at stoppe gæringsprocessen, før den er færdig, ved at tilføje druesprit eller brandy (kendt som aguardente). Det efterlader vinen med naturligt druesukker og en moden frugtsmag.


Et glas portvin. Kilde: Jon Sullivan

Oprindelig var vinen kendt i England som Portugal vin, og først senere blev navnet afkortet til portvin. Vinho do Porto (portvin) har til huse og tappes i Portugals andenstørste by, Porto, der ligger tæt på Douroflodens munding.

Portvinens liv

Portvin starter sit liv som en dyb, mørk fyldig vin, der med alderen udvikler sig på forskellig måde, som passer til forskellige lejligheder. Hvid portvin fremstilles af lyse druer og drikkes velafkølet som en apéritif-vin. Ruby er en blanding af unge, krydrede portvine, der tappes efter ca. 3 år i trætønder. Vinen har en mørk, rubinrød farve og en fyldig, frugtagtig aroma og smag. Tawny er en blanding af portvine fra flere ganges høst, der modnes i en længere periode i trætønder. Vinene begynder at skifte deres dybe farver og ungdommelige pikante karakter til en mere rund smag og en moden gyldenbrun farve. Kvalitets Tawny-portvine har deres alder anført på flasken.

Portugals forskellige typer portvin

Vintage Character er en blandet portvin på omkring 4 år med grundlæggende karakteristika, som en årgangsportvin skal ha’. Den har en dyb farve og giver en kraftig og sammensat smag i munden, med en kraftig eftersmag.

Colheita Portvin er en engangshøstet tawny, fremstillet af højkvalitetsvine, der er modnet i trætønder i mindst 7 år, indtil vinen antager en kraftig, rund og gyldenbrun karakter.

Late Bottled Vintage Port (sent tappet årgangsportvin) er fra en god høst, der tappes efter at have tilbragt mindst 5 og højst 6 år i trætønder. Disse vine har en tendens til at have mere dybde og sammensat smag end en Ruby eller Vintage Character, men er blødere end en Vintage Port. Crusted eller Crusting Port (portvin med afsætning) er en blanding af højkvalitetsvine fra et antal år, der tappes uden filtrering, således vinen laver en ”afsætning” efterhånden, som den modnes i flasken. Disse fyldige, mørke, kraftige aromavine bør derfor dekanteres som en Vintage Port.

Single Quinta Vintage er portvin fra en enkelt høst og en individuel vingård. Tappes som Vintage Port og modner i flaskerne og laver en afsætning efterhånden, som den modnes i flasken. Portvin fra en enkelt exceptionel høst betegnes sommetider som ”Vintage” (årgangsvin). Den tappes efter at have tilbragt mellem to og tre år i trætønder, og vinen fortsætter med at modne i flasken, indtil den er drikkeklar. I nogle tilfælde kan dette tage to årtier eller mere. Efterhånden som vinen ældes, bliver den mildere og skifter langsomt den dybe, mørke farve og tiltager i struktur og sammensætning. Da Vintage Port laver en naturlig ”afsætning” eller et bundfald i flasken, bør den stå opret i 24 timer og dekanteres omhyggeligt før servering.