Når man rejser til Portugal og især til landets centrum- og sydlige dele (Alentejo og del af Algarvekysten), bliver man mødt af et smukt landskab præget af sletter fyldt med korkege.


Korkplantage i Portugal. Kilde: Michael Clarke

Kork – et naturprodukt

Denne type træ trives på sletterne i Sydeuropa, og især i klimaer der ligger tættere på Atlanterhavet. Korkegen bliver ca. 25 m høj og kan leve op til 300 år og er meget modstandsdygtige overfor sygdomme, brand, mv.. Træet kræver ikke nogen form for gødning, kemiske sprøjtemidler eller kunstvanding. Kork er et naturprodukt som kommer fra korkegens bark. Den vokser langsomt og træets første afskalning sker, når den er ca. 29 år gammel og derefter hver niende år. Det foregår mellem juni og august. Første og anden afskalning er ikke af højeste kvalitet, men 3. gang som kaldes ”Amadia”, er ca. 9 cm. tyk og af højeste værdi og for eksempel den eneste man bruger til korkflaske produktion.

Portugal – storproducent af kork

Portugal er verdens største korkproducent. Landets fastland er dækket med ca. 730 tusinde hektar korkeg (Montado = Korklunde), der svarer til over 50 % af verdens produktion og omfatter ca. 33 % af verdens areal af korkeg. Som verdens største eksportland, der svarer til 3 % af landets total eksport (ca. 900 millioner euro/år) er Portugal også verdens største producent af flaskepropper.

Andre produkter fra korkegen

Udover korken, kan træet udnyttes på mange forskellige måder såsom honning og svampe fra barken, træet som brande og frugten – agern er meget vigtigt næringsmiddel for kvæg, svine, får, mv..

Korklunden trives i et system hvor man fordeler afskalningen af træet på to eller tre dele af barken, så man kan høste jævnlig i stedet for kun hver niende år. Afskalning foregår manuelt, og der skrives et tal som svarer til det årgang træet er blevet afskallet.

Anvendelsen af kork

Der er mange anvendelsesmuligheder til kork og de mest kendte er korkflasker, gulvbelægning, isolering (f.eks. til flyvemaskiner, biler, huse), musik instrumenter, sko, dekoration, redningsveste, emballage, mv..

Efter mange års undervurdering af korkens egenskaber, er man gået i gang med at satse på at puste nyt liv i korkproduktion som er Portugals egentlig naturrigdom og det vækker stor interesse fra mange andre lande. Kork foretrækkes til kvalitets-vinflasker, selv om korkpropperne har fået konkurrenter i skruelåg og plastpropper, som er dyrere og mere miljøskadelige at genbruge end kork.
I Portugal findes der Korkmuseer, som i Portalegre og Azurara samt korkruter i Algarve, hvor man kan gå på opdagelse af dette værdifulde naturprodukt i dens naturmiljø.

Herunder kan du se en kort video om at bevare korkplantagerne

Læs mere om kork på:
www.rotadacortica.pt