2015 har været et godt år for Lissabons vinregion med en rekordstor høst på over 125 millioner kilo druer - det bedste resultat i to årtier.


Foto: Fabio Ingrosso, Creative Commons.

Vinhøst med god kvantitet og kvalitet

De mange druer fra årets høst svarer til 100 millioner liter vin, som ifølge præsidenten for regionens vinkommission, Vasco d’Avillez, er af god kvalitet. Han kalder dem således for “de bedste vine i 25 år”.

Ifølge Vasco d’Avillez skyldes rekordhøsten og vinenes gode kvalitet, at det i år har været tørre end normalt i regionen, og at nedbøren samtidig er faldet på det helt rigtige tidspunkt i forhold til druernes vækst.

Kommissionen forventer, at den årets gode resultat vil give sig udslag i større eksport det kommende år, hvor blandt andet vi herhjemme kan forvente at se flere vine fra Lissabon i butikkerne.

Vin fra Lissabon

Lissabons langstrakte vinregion der tidligere var kendt under navnet Estremadura, ligger nordvest for byen op langs ​​Atlanterhavet. Man valgte at ændre regionens navn i 2009 for at undgå forveksling med en spanske Extremadura og i stedet udnytte den portugisiske hovedstads stærke brand.

Målt på volume er Lissbon Portugals næststørste vinregion efter Douro. Normalt eksporteres over halvdelen af produktionen. Lissabon vinregionen er opdelt i ni DOC, som er nøje afgrænsede områder med specifikke krav til blandt andet druesorter, sammensætning af disse og alkoholstyrke. Den store variation i landskabstyper fra kysten og ind i landet betyder, at regionen byder på mange forskellige typer vine. Typiske vinsorter som dyrkes i Lissabon vinregionen inkluderer Fernão Pires, Castelão, Tinta Miúda, Touriga Franca og Touriga Nacional.

Er du på ferie i eller omkring Lissabon, er der rig mulighed for at opleve vinproduktionen på nærmeste hold på dagsture til vingårdene i regionen. Du kan naturligvis også “nøjes” med at nyde de lokale vine, som serveres på hovedstadens mange restauranter og caféer.