Et meget karakteristisk syn i de fleste portugisiske gader i november måned er firkantede vogne på hjul med en konisk fad med små huller på brændende kul, der udsender en dejlig duft af ristede kastanjer.


Kastanjer udgør en del af Portugals traditioner i november

Det er netop dette som portugisere forbinder med efteråret, som når sin højeste punkt på S. Martinho aften (svarende til Mortens aften), d. 11. november.
Ristede kastanjer under den såkaldte ”Magusto” begivenhed.

Traditionens tro holder portugisere den traditionelle ”Magusto” på S. Martinho aften, der går ud på at tænde et bål og riste kastanjer og drikke rødvin til. Familier og venner samler sig til denne hyggelige begivenhed og i de østlige og nordlige dele af Portugal synger man også traditionelle sange, læser eller fortæller historier.

Kastanjer i portugisisk madlavning går mange år tilbage

Kastanjer har altid haft en stor rolle i europæiske gastronomi, især i Sydeuropa, hvor den blev introduceret for over 3.000 år siden. Man ved, at kastanjer begynder at blive brugt i den portugisiske gastronomi i 1789.

Kastanjen blev hurtigt populær i Portugal og brugt som erstatning til brød, hovedsageligt om vinteren, når der manglede korn. Traditionen har holdt ved og i efteråret kan du købe kastanjer overalt i Lissabon.