Selvom Sagres ligger på Algarvekysten - byen ligger kun få kilometer fra Europas sydvestligste punkt, Cabo de São Vicente - har den ikke det samme overrendte præg som mange af turistbyerne længere mod øst.


Fyrtårn ved Sagres. Kilde: Dr. G. Schmitz

Sagres historie

Hvor Sagres i dag er forholdsvis stille og lidt afsides beliggende, var byen i det 15. århundrede midtpunkt for historiske begivenheder. Henrik Søfareren valgte nemlig Sagres som hjemsted for sin søfarerskole. Skolen uddannede blandt andre Vasco da Gama og Ferdinand Magellan, hvis betydning stadig kan mærkes den dag i dag.

Henry Søfarerens fort ved Sagres

Ved Ponta de Sagres nord for byen ligger Henry Søfarerens fort. Selvom meget af bygningsværket ligger i ruiner, får man en fornemmelse af, hvor storslået det var i sin tid. Den eneste adgang ud på fortet sker gennem en kæmpeportal gennem en af de resterende mure.

Cabo São Vincente i nærheden af Sagres

Europas sydvestligste punkt er et besøg værd. Området har været opfattet som helligt helt tilbage til stenalderen og dets nuværende navn stammer fra martyren Sankt Vincent, hvis jordiske rester i følge legenden blev fløjet fra det Hellige Land til stedet af ravne. I 1173 blev resterne flyttet videre til Lissabon.

Cabo São Vincente er også kendt for sit fyrtårn der i 1846 blev bygget henover ruinerne af Franciskanerkloster og i dag våger over et af verdens mest befærdede farvande.

Sagres strande

Sagres´ strande er i dag helt sikkert blandt byens hovedattraktioner. De er populære både blandt surfere og badende – og blandt dem der bare godt kan lide at bade i solen. Den vigtigste strand ved Sagres er Praia da Mareta beliggende kun fem minutter fra byens centrum. Stranden er skærmet af fra de største bølger og er derfor populær hos børnefamilier.

Praia do Tonel er mere udsat og derfor populær blandt surfere. Her kan man få sig nogle spektakulære visuelle oplevelser på dage med store bølger.

Endelig er der Praia do Martinhal, som har fint sand og bløde klitter. Den ligger mindre centralt end de andre af Sagres’ strande, hvilket gør at den ofte er mere stille.

Alt godt fra havet i Sagres

Sagres er i dag en livlig havne- og fiskeriby, og spiser man fisk, får man den ikke bedre og mere frisk end her. Alt godt fra havet serveres på de mange gode restauranter i Sagres.