Berømt for sine cremede oste, er Serpa en søvnig landbrugsby med hvide huse beliggende på en høj i det sydøstlige hjørne af Alentejo.


Udsigt over Serpa. Kilde: Francisco Antunes

God beliggenhed

Blot 30 km fra den spanske grænse er Serpa en glimrende base til udforskning af den nedre østlige del af Portugal, så vel som naboområder i Spanien.

Serpas historie

Byen selv, der er omkranset af en mur, blev grundlagt i år 400 f.Kr. af et af Den iberiske Halvøs originale folkeslag, the Turdelos. Kendt af romerne ved samme navn blev Serpa senere erobret af Geraldo Sem-Pavor i 1166, taget igen af maurerne og endelig vundet tilbage i 1232. Serpa modstod tappert gentagne angreb igennem århundreder, indtil en kort spansk besættelse fandt sted i 1707-08. For de besøgende i Serpa bliver der somme tider sunget serenader af byens traditionelle sangere, som er ægte efterkommere fra middelalderlige troubadourer.

Seværdigheder i Serpa

Bygget i 1463 er klosterkirken Santo Antonio i Serpa værd at se for sit lille kloster og flamboyante azulejo glaserede kakkelpaneler fra det 18. århundrede, der gengiver St. Francis’ liv. Serpas slot er af maurisk oprindelse, og blev genopbygget af Kong Dinis i det sene 13. århundrede, men stærkt beskadiget under den spanske invasion i 1707. Indvendig er det arkæologiske museum fyldt med kulturgenstande fra stenalderen, yngre stenalder, romer- og maurertiden. Bygget ind i Serpas mure forsynes paladset for lensgreverne af Ficalho med vand fra en høj, slank akvædukt og en kædepumpe.

Oplevelser i nærheden af Serpa

Beja, bare 8 km vest for Serpa, kan prale af et prægtigt kloster fra det 18. århundrede og et forhistorisk slot. En romersk hovedstad med navnet Pax Julia, og det var her fredstraktaten med de indfødte lusitanere blev underskrevet. Mod syd ligger den smukke hvidkalkede by Mertola, med sit imponerende slot på bjergtoppen og en unik kirke i maurisk stil.

Se flere billeder fra Sera.