Hvis du på en storbyferie i Lissabon pludselig er omgivet af folk, der nyder en rød drink fra et lille plastikbæger, og der ligger kirsebærsten overalt på jorden, er du sandsynligvis stødt på en af byens populære Ginjinha-barer.


Baren "En Ginjinha" på Largo de São Domingos har serveret Ginjinha siden 1840. Baren er meget populær blandt turister og indbyggere i Lissabon. Foto: BineWagner, Creative Commons.

Lissabons kirsebærlikør

Den traditionsrige likør er lavet af surkirsebær (ginja på portugisisk), aguardente (en portugisisk brandy på 36-40%), samt rigelige mængder sukker og en spids salt. De forskellige Ginjinha-barer i Lissabon tilføjer derudover ofte deres egne hemmelige krydderier for at skille sig lidt ud.

Det var eftersigende en munk, Francisco Espinheira, fra Sankt Domingos-kirken, som i det 15. århundrede fandt på at væde kirsebær i aguardente. Ginjinha er derfor især en Lissabon-tradition, men serveres også i Alcobaça og Óbidos. I dag ligger der netop omkring Sankt Domingos-kirken adskillige barer med Ginjinha som deres speciale .

Ofte tilbydes den dog også på caféer og andre udskænkningssteder rundt om i byen. Vil du have et ferieminde med hjem fra Lissabon, kan Ginjinha desuden købes på flaske i byens supermarkeder og specialforretninger.

Du kan bestille din drink med (com ginja) eller uden (sem ginja) kirsebær i glasset. Vil du drikke den som de lokale, skal du ikke bunde i ét hug, men tager dig tid til at nyde smagen og til sidst spise kirsebærret.

Nogle gange har du mulighed for at få serveret den kendte kirsebærlikør i et chokoladeglas, som efterfølgende spises. Den perfekte drink til dig med en sød tand!