I dette indlæg kan du "smage" lidt på Portugal. Portugal har tempereret kystklima i nord og subtropisk i syd og på øerne Madeira og Azorerne. Sommeren er lang og varm, og falder der regn i løbet af året, sker det primært fra midten af november og et par måneder frem. Selvom gennemsnitstemperaturen for november i Lissabon er 18°, er det samtidig den mest regnfulde. Algarve er endnu varmere og mere solrig, mens zorerne og i særdeleshed Madeira har mildt og behageligt klima hele året rundt. På Azorerne er den koldeste måned januar med en gennemsnitstemperatur på 17°, mens august er den varmeste med et snit på 25°. Kilde: DMI


Smag på Portugal, f.eks i Douro

Portugals køkken

Det portugisiske køkken er et helt kapitel for sig. Robust, alsidigt og præget af altid friske råvarer.
Hvidløg, olivenolie og friske krydderurter er essentielt i portugisisk gastronomi, og maden serveres som regel i rigelige mængder. Lokale egnsretter er særdeles fremtrædende i Portugal, og man gør en dyd ud af at videreudvikle det portugisiske køkken – ofte med inspiration fra international gastronomi – men altid med respekt for landets egne dybt forankrede traditioner.

Som turist har man gavn af portugisernes tradition for at spise ude. Du møder dem nemlig konstant i restaurationslivet – især til dagens vigtigste måltid – frokosten. Restauranterne ved godt, at forholdet mellem pris og kvalitet skal være i top, hvis kunderne skal fastholdes. Og dét er det.

Portugal på flaske

I modsætning til de fleste andre vinproducerende lande har Portugal primært valgt at benytte de lokale druesorter som fx Touriga Nacional, Periquita, Trincadeira og Tinta Roriz. Det giver vinene en helt særlig karakter, og så er kvaliteten af portugisiske vine kommet op på et niveau, der matcher de mest kendte, internationale regioners – men til langt lavere priser. Den solrige Alentejo-provins og området omkring Dourofloden i nord, hvor det berømte portvinsdistrikt ligger, er i dag blandt de absolut vigtigste regioner. Portvin og Madeira er et kapitel for sig selv, som du ikke må gå glip af.

Viste du
Vinho Verde (grøn vin) er en let sprudlende hvidvin, som produceres i det nordlige Portugal. Den laves på druer, der pga. klimaet ikke indeholder meget sukker – det er derfor, den har den perlende og friske konsistens.

Velbekomme

Caldo Verde: Suppe kogt på grønkål og kartofler
Frango Piri Piri: Kylling med en særlig chilisovs
Cataplana: Gryderet med muslinger, skaldyr eller havtaske
Feijoada: En bønneret, særligt populær i de nordlige egne
Bife à portuguesa: Okse- eller kalvekød serveret med forskelligt tilbehør og ofte under forskellige navne
Baca lhau: Klipfisk, som kan tilberedes på utallinge måder

Portugals tre f’er

Et ’f’ for fantastisk ville være på sin plads, men det er nu andre tre f´er, der er essentielle for forståelsen af portugisisk kultur: F for Fátima, fordi byen årligt er fast mødested for millioner af katolikker.
F for fodbold, fordi det er langt mere end bare en sport for portugiserne, og f for Fado, som er en gammel musikform, der stadigvæk er meget populær i Portugal.