Hvert år i november valgfarter tusindvis af heste-interesserede til Golegã 120 kilometer nordøst for Lissabon for at fejre en af verdens ældste hesteracer, den smukke Lusitano hest. Hestemarkedet i Golegã har rødder helt tilbage til 1700-tallet og er en stor oplevelse - også for dig som ikke selv rider.


Navnet "Lusitano" stammer fra Lusitania, som var den betegnelse romerne gav den del af den Den Iberiske Halvø, som svarer til nutidens Portugal og en del af Spanien. Foto: Linda Stanley, Creative Commons.

Det nationale hestemarked i Golegã

Det store hestemarked i Golegã, som i år afholdes den 7 – 16 november, er en af Portugals ældste og mest traditionsrige markedsudstillinger. Markedet har således rødder helt tilbage til det 18. århundrede, hvor det oprindeligt startede som et salgsfremstød for de lokale landbrugsprodukter. Området omkring Golegã havde dog allerede dengang adskillige anerkendte Lusitano-avlere, som blev opfordret til også at deltage i markedet. Snart var de smukke heste markedets største attraktion, og folk fra hele Portugal kom hertil for at se, købe og sælge heste.

I dag er Lusitano-hesten kendt langt uden for landets grænser, og besøgende fra hele verden kommer til Portugal i november for at deltage i hestemarkedet. Det oprindelige navn for markedet i Golegã, “Feira de São Martinho”, blev da også i 1972 ændret til “Feira Nacional do Cavalo” (Det nationale hestemarked) som en anerkendelse af de portugisiske hesteavlere.

Konkurrencer, boder og kastanjer

I løbet af markedets 10 dage overtages den lille by næsten fuldstændigt af hestefolket, og for dig som tilskuer vil der være rig lejlighed for at komme tæt på de mange flotte heste og møde ryttere i smukke traditionelle dragter. På byens centrale arena vil der være opvisninger og konkurrencer i et væld af discipliner.

Festlighederne i Golegã er dog ikke kun begrænset til ridebanen, men spreder sig ud til alle byens barer, caféer og restauranter. Her har du mulighed for at smage på masser af lokale delikatesser, ligesom byens gader fyldes med boder, hvor du blandet andet kan købe ristede kastanjer – en lokale tradition i forbindelse med Mortens Aften.

Læs mere om hesteudstillingen i Golegã og se de fulde program på den officielle hjemmeside her

Er du på storbyferie i Lissabon i november, er det oplagt at leje en bil og køre en tur nordpå for at opleve dette stykke af ægte portugisisk kultur.

Kom nemt til hestemarked med billeje i Lissabon.