Der har været mange forandringer i Oeiras Kommune. Det kan man se på mangfoldigheden af turistattraktioner, der bliver tilbudt turisterne og på den bestemte måde, som nye områder bliver klargjort til fornøjelse og fritidsaktiviteter.


São Julião da Barra Fortet på grænsen mellem kommunerne Cascais og Oeiras. Kilde: Adriao

Aktiviteter i Oeiras

Netop på grund af dens geografiske beliggenhed, har Oeiras på det seneste prøvet at finde fritidsaktiviteter, som den fantastiske naturlige beliggenhed kunne være med til at skabe. Ikke kun er strandene og historiske steder spredt over hele Oeiras kommunen af stor interesse, men man har også oplevet en stadig stigende forbedring på det gastronomiske område.

De besøgende forkæles i Oeiras

Skal man fortsætte med at fremhæve forbindelsen mellem Oeiras og floden, har forslag til adskillige infrastrukturer slået igennem og f.eks. er ”Porto de Abrigo” (en havn for små skibe), the Oceanic Swimming Pool og the Maritime Esplanade, blevet bygget. Det sidste indslag i Oeiras, åbnet for offentligheden mellem Torre beach og Santo Amaro beach, vil blive forlænget langs hele stranden i de kommende år.

Det arbejde der bliver gjort på strandene, indskrænker sandmængden, men forbedre kvaliteten, og anbringelse af installationer, brusere, esplanader, restauranter og andre faciliteter, er blevet mødt med de besøgendes begejstring.

Qeiras er en aktiv kommune og vil fortsætte med at udvide arbejdet på flodsiden og på at forbedre livskvaliteten for at skaffe uforglemmelige oplevelser for alle de folk som besøger og bruger faciliteterne på stedet.

Torre stranden

Ligger på østsiden af São Julião da Barra Fortet, monumentet som markerer grænsen mellem kommunerne Cascais og Oeiras. Torre strand har en meget venlig familiær atmosfære.

Med funktionelle og sikre trapper og ramper er stranden beskyttet for vinden på grund af sin geografiske beliggenhed, og den har dejlige esplanader og restaurant faciliteter.

Stranden har en parkeringsplads, hvor man skal betale for at parkere, med plads til adskillige hundrede biler. Mod øst ender stranden ved Oeiras havn foran Oceanic Swimming Pool, et meget populært sted i sommermånederne.

Santo Amaro strand

Ligger lunt og godt mellem den vestlige mur omkring Oeiras lystbåderhavn og Sao Joao das Maias Fort. Santo Amaro de Oeiras beach , en af de første med kunstig belysning, har for nylig gennemgået en betydelig renovering for at forbedre faciliteterne. Man har forøget sandmængden og konstrueret en maritim esplanade, nye adgangsramper og trapper, samt sanitære installationer og brusere. I dag kan man garantere gæsterne på denne strand rent sand og en god vandkvalitet.

Går man langs strandpromenaden mellem Torre og Santo Amaro de Oeiras, medens man nyder stemningen her, kan man opdage et stykke historie, når man møder det gamle Catalazete Fort, som i dag er lavet om til vandrelav. På en sådan gåtur på mindre end 2 km passerer man også lystbådehavnen, the oceanic swimming pool og nogle få restauranter og barer ud mod havet.

Parkeringspladsen ved siden af stranden har masser af betalingsparkeringspladser, medens der på den nordlige side af strandvejen er masser af fri parkeringsmuligheder.

Paco de Arcos stranden

Starter ved Sao Joao das Marias Fort og ender ved siden af ”Instituto de Socorros a Náufragos”, 400 meter længere fremme, har denne strand to adskilte sandområder: et beregnet til badning med kunstig belysning lige som ved Santo amaro, medens den anden erbliver kaldt ”praia dos Pescadores” (Fiskernes Strand) (Fishermen´s Beach) eller ”Praia do Geiser” (Fontæne Stranden) (Fountain Beach). Paco de Arcos har en lang fisketration.

Bilister som kører på vejen vil hurtigt lægge mærke til et af kommunens symboler, et stort springvand, som med sine formationer, tiltrækker enhver, især ved solnedgang. Men selv om der er gjort meget her, så trænger det meste af området ved flodsiderne til en ordentlig omgang. I de kommende år er det planen at bygge anden del af den maritime esplanade samt andre ting.

Bevar de ”rigtige bølger”

Surfing har fundet sted ved Santo Amaro lige siden sportsgrenen kom til Portugal med australske turister omkring 1970.

Ifølge entusiasterne, er havet ved Santo Amaro godt, på dage hvor det kan blive for voldsomt på andre strande, sandsynligvis ved de store vinterstorme.

På en eller anden måde er bølgerne ved Santo Amaro af unik længde på den portugiske kyst, og det betyder, at vestenvinden får dem til at forblive offshore (ud for kysten).

Ifølge de samme eksperter, brydes bølgerne over en ”seng” med solide klipper med en strategisk skråning som får dem til at bryde perfekt fra ydersiden til indersiden. På dage med voldsommere bølger dannes der en til to temmelig turbulense sektioner i midten.

I slutningen af 2001 lykkedes det en organisation af surfere at advare mod – og forhindre – at der blev bygget en vandbryder på omkring 120 meter. Projektet blev ændret, hvor pontonen blev kortere, og på den måde kom den ikke til at forhindre dannelsen af bølger samt at forstyrre bølgernes bevægelse. Og det fantastiske ”rigtig”, som nogle engang har kaldt bølgerne i Europa, blev herved bevaret.

Du kan se mere om Oeiras på kommunens egen hjemmeside.