Yann Martel, forfatteren bag den succesfulde "Pi’s liv", er tilbage med en ny roman, som udspiller sig i Portugal.


Foto: Fabio, Creative Commons.

Portugals høje bjerge

Canadiske Yann Martels fjerde roman “The High Mountains of Portugal” består ifølge forlagets beskrivelse af tre separate, men indbyrdes forbundne historier, som strækker sig over det meste af forrige århundrede.

Bogen starter i Lissabon i 1904, hvor en ung mand, Tomás, som i øvrigt kun går baglæns efter at have mistet sin kone og barn, finder en dagbog fra det 17. århundrede med hentydninger til et særligt krucifiks, som potentielt kan ændre hele kristendommen.

Jagten indledes på det værdifulde artefakt rundt om i Portugal ved hjælpe af en af Europas første automobiler, selvom Tomás ikke kan køre og som regel bliver i første gear. Denne første historie væver sig ind i de efterfølgende to, før den tingenes sammenhæng afsløres årtier senere i det nordlige Portugal.

Fans af Yann Martel vil glæde sig over at dyr – ligesom i “Pi’s liv” – igen spiller en væsentlig rolle i romanen, denne gang i form af en chimpanse.

Første anmeldelser blandede

Yann Martels nye bog er en af de udgivelser, som anmelderne har haft størst forventninger til i 2016. I de foreløbige anmeldelser får bogen dog en lidt blandet modtagelse.

I The Guardian er anmelder Ursula Le Guin således ret forbeholden og skriver, at den tredje, sidste del af bogen burde have stået alene. Til gengæld kaldes “The High Mountains of Portugal” det bedste fra Yann Martels hånd siden den efterhånden femten år gamle “Pi’s liv” af anmelderen i The Washington Post: “‘The High Mountains of Portugal’ når op i en højde, hvorfra vi kan se noget stilfærdigt mirakuløst.”

“The High Mountains of Portugal” udkom på engelsk den 2. februar.