En rejse til Portugal er ikke blot en mulighed for at besøge interessante seværdigheder og nyde solen, men også en chance for at opleve et spændende kulturliv og møde lokalbefolkningen. Men kender du reglerne for god etikette i Portugal? Her får du en række tips til at begå dig i Portugal uden at træde nogen over tæerne.


Foto: Mcpig

Por favor

Portugisere er generelt meget høflige, hvilket afspejles i sproget, hvor du ofte vil høre høflighedsfraser såsom ‘por favor’, ‘obrigado’ og ‘de nada’. Ligeledes er det almindeligt at hilse med et ‘bom dia’ om morgenen, ‘boa tarde’ om eftermiddagen og ‘boa noite’ om aftenen.

Den katolske kirkes indflydelse på portugisisk kultur afspejler sig stadig i det moderne Portugal, hvor befolkningen er forholdsvis traditionel og konservativ. Familien er i høj grad omdrejningspunktet for de sociale liv, og særligt i landområderne lever man ofte stadig meget traditionelt.

Et eller to kys?

Selvom du som rejsende i Portugal vil opleve, at portugiserne er afslappede og imødekommende, er folk dog generelt mere stilfærdige og reserverede end for eksempel i Spanien og Italien. Man er dog aldrig i tvivl om, at man befinder sig blandt et gæstfrit folk, og for os danskere, som selv er kendt for en vis tilbageholdenhed, føles det meget naturligt.

Portugal er da også tidligere fremhævet i undersøgelser, som et af de lande, hvor man er bedst til at byde sine gæster velkommen. Rejser du i populære tutristområder som for eksempel Algarve, vil du opleve at folk er meget hjælpsomme og taler et nogenlunde engelsk. Det er dog altid høfligt først at spørge “Fala inglês?”.

Portugiserne er således forholdsvis formelle, men heldigvis er det rimelig let at følge den lokale etikette med nogle få huskeregler, som i virkeligheden ikke er så forskellige fra de danske.

Møder man folk for første gang, er det i Portugal almindeligt for både mænd og kvinder at give hånd, hvor der lægges stor vægt på øjenkontakt. Kender man allerede hinanden hilser kvinder på mænd og andre kvinder med to kindkys, det første på højre og det andet på venstre kind, mens mænd nogle gange giver hinanden et kram.

Bliver du inviteret hjem til middag, er det god etikette at medbring en gave som for eksempel blomster eller chokolade til værtinden, men undgå røde blomster og vin, medmindre du kender værtens smag. Begynd ikke at spise før der er blevet sagt værsgo (bom appetito), husk at det er god skik at efterlade lidt mad på tallerkenen, når du er færdig.

Find flere råd og tips til din rejse i Portugal i vores leksikon