Tusindvis af unge arbejdsløse veluddannede portugisere flygter fra den økonomiske krise i Portugal, og mange har held med at finde arbejde i tidligere kolonilande som Brasilien og Angola.


Foto: Jairo

Hjernedræn fra Portugal

Man er på grund af den høje ungdomsarbejdsløshed ( 26.8%) i Portugal begyndt at tale om en ‘tabt generation’.

Mange af de veluddannede unge som forgæves har forsøgt at finde arbejde i Portugal vender nu i stedet blikket mod udlandet. Her finder de i de gamle portugisiske kolonilande lande som ikke på samme måde er ramt af økonomisk krise, men som tværtimod gerne vil gøre brug af de unges kvalifikationer.

Tidligere har det ellers været unge fra de tidligere kolonier som har søgt lykken i Portugal, men nu går trafikken den modsatte vej. I dag forlader således hver tiende nyuddannet forlader sit hjemland.

– “Det er den største emigrationsbølge siden 1960erne,” siger Filipa Pinho fra den portugisiske regering til BBC.

Nye lande topper

Der er for såvidt ikke noget nyt i at portugisere rejser ud for at prøve lykken i andre lande, men før var det først og fremmest folk fra landet og dem uden uddannelse som rejste til rigere dele af Europa. I dag derimod rejser højtuddannede til lande som Brasilen, Angola og Mozambique.

I Angola blev der tilbage i 2006 f.eks. udstedt 156 visaer til portugisere, men i 2010 var tallet steget til 23.787.

Der har også været en stigende emigration til lande som USA, Canada og Australien, men det er den store økonomiske vækst i de tidligere kolonier som især tiltrækker de unge portugisere. Her er der desuden den fordel at de ikke behøver at kunne tale engelsk.

Kilde: BBC News