Universitetet i Coimbra, en af Portugals fornemmeste institutioner, er blevet optaget på UNESCO's verdensarvslisten. Udnævnelsen modtages med glæde i Portugal, hvor man håber endnu flere får lyst til at besøge den smukke by.


Universitetet i Coimbra. Foto: Debarshi Ray

Coimbra’s verdensberømte universitet blev grundlagt helt tilbage i år 1290 og er dermed et af verdens ældste fungerende universiteter. I dag er universitetet, som har omkring 20.000 studerende, stadig en af Portugals førende undervisnings- og forskningsinstitutioner.

Universitetet, som ligger smukt placeret på en bakke med udsigt over Coimbra, er derudover især kendt for en række bemærkelsesværdige bygningsværker og samlinger, som den mere end 700 år lange historie har afstedkommet. Heriblandt blandt andet Santa Cruz kirken, det kongelige slot Alcaçova, som har huset universitetet siden 1537 og det rigt dekorerede barokbibliotek fra det 18. århundrede, som anses for et af verdens smukkeste universitetsbiblioteker.

Udnævnelse af stor betydning for Coimbra

Udnævnelsen handler ifølge universitetets rektor dog om mere end anerkendelsen af bygningsværker, “beslutningen fra UNESCO understreger den universsale betydning af portugisisk kultur og sprog, såvel som den store rolle Portugal har spillet i udformningen af verden, som vi kender den.”

Det er ikke kun i Coimbra optagelsen på verdensarvslisten vækker glæde, ifølge Portugals udenrigsminister, Paulo Portas, vil optagelsen udbrede kendskabet til Coimbra, styrke Coimbra’s turisme og økonomi, samt gavne Portugals prestige internationalt. “Det er en stor dag for Portugal og Coimbra.”

Da universitetets historie breder sig over flere dele af Coimbra by, inkluderer den nye verdensarvsstatus også dele af byen, som for eksempel Sofia hvortil universitetets begyndelse kan spores. Med optagelsen af universitetet i Coimbra har Portugal 15 steder på UNESCO’s prestigefyldte verdensarvslisten, som har til formål at registrere og beskytte steder som betragtes som menneskehedens fælles arvegods.

I videoen herunder kan du få et indtryk af det smukke universitet og Coimbra.

Du kan læse mere om Coimbra’s mange seværdigheder her på Portugal.dk eller eventuelt besøge universitetets egen hjemmeside.