Portugisisk kork vinder frem i USA, fordi amerikanske vin- og spiritus-virksomheder vælger at bruge det portugisiske produkt til deres flasker frem for plastik eller metal, der er langt mere miljøskadelige og mindre holdbare.


USA foretrækker portugisiske korkpropper. Kilde: Dave Minogue

Markant salgsstigning

Ifølge den portugisiske erhvervsavis ”Jornal de Negócios” bruger de førende nordamerikanske vinfirmaer nu det portugisisk tætningsmateriale, og har oplevet en markant salgsstigning.

Kork – et bæredygtigt produkt

Korkpropper er et naturmateriale, som skal behandles korrekt for at give det ønskede resultat. Anvendelse af korkpropper i den bedste kvalitet til kvalitets-vine, især rødvine, kombinerer en god tæthed med en vis porøsitet, som tillader tilgang af luft i mikro-doser og ælder vinen korrekt. Omvendt vil korkpropper af lavere kvalitet, som er lavet af blandingskork, ikke tillade tilstrømning af luft og anbefales derfor til hvid- eller konsumvine.

Portugals kork-industri

Portugal er verdens største korkproducent, og en af de mest bæredygtige producenter i hele verden. Korktræerne, som har en levetid på over 200 år, er først parate til høst ved 29 års-alderen, hvorefter de høstes hver niende år.
Portugals årlige kork-produktion ligger på 157.000 ton, hvilket svarer til over halvdelen af den samlede verdensproduktion. Eksporten lyder på 7,6 mia. kroner og ca. 12.000 medarbejdere er beskæftigede i den samlede kork-industri.
Størstedelen af korklunde og –plantager befinder sig i den sydøstlige del af Portugal kaldt Alentejo samt i de nordlige og bjergrige dele af Algarve (Monchique og São Brás de Alportel), hvor man også har oprettet kork-ruter som en del af områdets seværdigheder.

Se mere om kork-ruter på: www.rotadacortica.pt