Algarves fantastiske vejr er den primære årsag til, at området er et af Sydeuropas mest populære feriemål.


Strand på Algarvekysten. Kilde: Pascal Reusch

Algarves 3000 solskinstimer

Algarve har gennemsnitligt 3000 solskinstimer om året og dermed et af de mest solrige områder i hele Europa – om sommeren er der i snit 12 solskinstimer hver dag og det regner utroligt sjældent. Algarves usædvanlige vejr skyldes blandt andet, at Algarve er isoleret fra resten af Portugal ved en bjergkæde – dermed undgår regionen meget af det køligere vejr nordfra.

Algarves varme områder

Beliggenheden mellem Middelhavet mod øst og Atlanterhavet mod vest gør, at ferieområderne på den østlige del af Algarvekysten – såsom Monte Gordo og Tavira – er varmere end de områder – for eksempel Lagos og Praia da Luz – der ligger mod vest på kysten. Forskellen er ikke særligt udpræget om sommeren, men er værd at tage højde for om for- og efteråret.

Algarves vejr om sommeren

På hele Algarve er sommerperioden fra juni til september præget af lange solskinsdage og varmt vejr. Temperaturen ligger typisk mellem 24 og 28 grader, men kan om dagen stige op på 35 grader og om natten falder den sjældent til under 20 grader.

Briser fra havet sikrer, at varmen ikke bliver ubærlig – og den relativt tørre luft i området har samme effekt. Kommer luften ind fra Afrika, kan temperaturen blive meget høj – den vind kaldes Siroco. Havtemperaturen kommer op på omkring 21 grader, hvilket altid sikrer en mulighed for at blive kølet lidt ned, når solen virkelig bager.

Algarves vejr om efteråret

Efteråret på Algarve er lunt med gennemsnitlige temperaturer på 19 grader helt ind i november. Nedbøren tiltager om efteråret, men slet ikke i en grad, der normalt er generende for besøgende. Antallet af solskintimer per dag falder til cirka otte sidst på efteråret.

Algarves vejr om vinteren

Vinteren på Algarve er kort, og der er slet ikke tale om vinter i den forstand, vi kender det i Danmark. Fra december til februar ligger temperaturen på en 15-16 grader og selv om natten falder den sjældent til ret meget under 10 grader nær kysten. Når vinden kommer ind fra Afrika (Siroco), kan temperaturen selv om vinteren komme op på 20 grader. Der er mere nedbør om vinteren end på noget andet tidspunkt af året, men den kommer mest i form af ret koncentrerede torden- og regnbyger.

Algarves vejr om foråret

Hen over foråret stiger temperaturen støt på Algarve, og det er en god årstid at besøge på, hvis man er til mere aktiv ferie, hvor sommeren godt kan være rigelig varm og mere indbyder til strandliv. Allerede i marts er temperaturen oppe på 18 grader.

Algarve har et mildt klima med kun lidt regn og mange solskinsdage, der gør området attraktivt til friluftsport og til dem, der dyrker sol året rundt.

Havtemperaturen er lavere end i Middelhavet, selv om Golfstrømmen opvarmer vandet, og jo længere vest på man kommer, desto køligere bliver vandet.

Både Algarve og Alentejo regionerne får det meste nedbør om vinteren. Regn er sjældent mellem juni og september, men mellem november og april kan man når som helst få regnvejr, der kan vare fire dage eller mere.

Foråret kommer tidligt og indledes med en overflod af vilde blomster i alle farver og er sikkert den bedste besøgstid, inden temperaturen farer til vejrs og turisterne vælter ind.

Somrene er hede og solrige, men det blæser forfriskende fra kysten. Juli og august er de varmeste måneder og landskabet bliver goldt og afsvedet. Efterårs- og vinterdagene er milde, men man får brug for lidt overtøj om aftenen og opvarmning i lejligheden eller hotelværelset. Januar er den koldeste måned.

Læs også om mad og vin i Algarve