Da en stor haj fornyelig blev observeret nær Lissabonkysten skabte det ikke overaskende en del bekymring blandt badegæster og lokale, men kystvagt har efterfølgende kunne berolige med, at nok var der tale om en stor haj, men dog ikke en der er farlig for mennesker.


Brugden, verdens største haj. Foto: Chris Gotschalk, Wikimedia.

Hajen, en brugde, lever trods sin størrelse på op til 10 meter kun af krebsdyr, fiskelarver og plankton. Brugder ynder ifølge kystenvagten at bevæge sig i vandoverfalden og er ganske ufarlige.

Élio Vicente fra Zoomarine i Algarve fortæller desuden til The Portugal News, at brugder og hvalhajer er almindelige i havet ud for Portugal, men ikke udgør nogen fare for badende. “Det varme vejr opvarmer det dybe vand og giver flere alger, som tiltrækker de ‘vegetariske’ hajer. Disse hajer har været her i tusindvis af år uden at skade nogen, men har blot fået et dårligt ry”.

Brugden, som efter hvalhajen, er verdens næststørste fisk ses ofte i flokke, som kan tælle helt op til 100 individer. Brugden ses også jævnligt i de danske farvande.

Store oplevelser på og under vandet tiltrækker mange besøgende til flere portugisiske rejsemål. Især øgrupperne Azorerne og Madeira, som blandt andet er er berømte for de gode muligheder for at se hvaler.