Den verdensberømte portugisiske pianist Maria João Pires, der er bosiddende i Brasilien, aflagde igår ét af sine sjældne koncert-besøg i Europa, da hun til store klapsalver trådte på scenen i Londons legendariske koncerthus Royal Albert Hall - som en del af koncertrækken i BBC-proms - og fremførte værker af Chopin.


Maria João Pires - her hyldet af Pierre Boulez

Maria João Pires har været koncertpianist i mere end 60 år, og regnes for at være en af verdens mest udtryksfulde og poetisk anlagte pianister, men på trods af hendes position i toppen af det musikalske hierarki har hun ry for at undgå for mange større koncert-arrangementer, og det var derfor med stor forventning, at gårsdagens publikum i Royal Albert Hall så frem til den sjældne koncert.

Maria João Pires bliver – foreløbig – på scenen

På grund af Maria João Pires notoriske ambivalens med at befinde sig på scenen, og hendes efterhånden meget lange musik-karriere, er der flere gange blevet spekuleret i, at hun er tæt på at trække sig helt tilbage fra scenen, men i et sjældent interview til London Evening Standard, lavet inden koncerten i går, afviser Maria João Pires, at en pension er aktuel, mens hun på den anden side klart beskriver motivet, når hun en dag vælger at trække sig helt tilbage fra rampelyset: ”I have the same enthusiasm for music as I had many years ago. Of course, it has changed but it’s still there. I don’t enjoy being on stage — I never have — but it’s one thing not to enjoy it, another not to cope with it. I don’t cope well now. Once I start playing, it’s the same as before, but afterwards I feel much more tired because it is so demanding — not physically, but psychologically”, udtaler hun til avisen.

Musik som socialt projekt

Ud over at være professionel pianist har Maria João Pires igennem længere tid været passioneret involveret i sociale projekter i Portugal og Latinamerika, som har haft til hensigt at hjælpe underprivilegerede og misbrugte børn gennem kontakten med musik. I disse projekter har Maria João Pires særligt betonet evnen til at lytte, og respektere andre mennesker, som den centrale færdighed hun forsøger at give videre til dårligt stillede børn. “It’s also a matter of learning how to be in groups, how to respect one another, how to accept differences. All these qualities you learn in a choir, important matters like being silent, listening, paying attention”, udtaler hun til London Evening Standard.