Har du aldrig besøgt Porto har du en stor oplevelse til gode. Efter vores mening er Porto og især området Vila Nova De Gaia på top 3 listen over de mest interessante steder at besøge på en rejse til Portugal. Det skyldes ikke kun vores hng til portvin, men også på grund af den helt specielle stemning der findes i centrum af Porto, hvor Vila Nova De Gaia giver sit bidrag. Et godt tip er at du skal afsætte mindst en dag til at besøge Vila Nova De Gaia, specielt hvis du vil fordybe dig i historien omkring Porto og ikke mindst portvinen. Husk også at du ganske givet vil indtage flere genstande i løbet af dagen, så er du i lejebil så lad den stå ved hotellet.

Den travle forstad Vila Nova da Gaia ligger modsat Oporto på Douroflodens stejle sydbred.
Den sidder på toppen af en før-romersk befæstet landsby og fik bystatus i 1255 af Kong Afonso III, og så testamenteret til aristokratiet for at modarbejde biskoppernes magt i nabobyen Oporto, hvor de dengang opkrævede urimelig høj skibstold.

Gaia er i dag domineret af portvinshusene, med over 50 vinselskaber i de snævre, snoede gader. Her foregår aldringen og blandingen af det meste af verdens forsyning af portvin, nedenunder et hav af røde tage, der kan smykke sig med nogle af de berømteste navne inden for vinfremstilling.
Seværdigheder: Klosterkirken Serra do Pilar fra det 16. århundrede byder på usædvanlige cirkelformede klostergange og panoramaudsigt over Oporto og Dourofloden. Fra kirkens terrasse planlagde den kommende Greve af Wellington sit overraskelsesangreb mod Frankrig i 1809.

En tur i kældrene er et must for enhver besøgende i Vila Nova da Gaia, efterfulgt af en vinsmagning. Et af de bedst organiserede vinsteder er Sandeman, som er grundlagt i 1790 og har til huse i et tidligere nonnekloster fra det 16. århundrede med et lille museum.
Taylors, et af de sidste privatejede engelske vinselskaber, tilbyder en livlig informativ tur rundt i lokalerne samt en fantastisk udsigt fra den rummelige udendørs terrasse.
Oplevelser i nærheden: Ved Grijo, et par kilometer syd for Vila Nova da Gaia, står Augustinerklostret Sao Salvador, påbegyndt i 1574 efter en model af Francisco Velasques. Det to-etages kloster var færdiggjort i 1593.

Har du besøgt Porto og Vila Nova De Gaia, så skriv et rejsetips så andre brugere af Portugal.dk kan få glæde af dine oplevelser.