Algarve er Portugals fastlands sydligste provins og er mest kendt som Portugals ferieparadis. Dét er der mange gode grunde til. Masser af solskinstimer, fantastiske strande og en smuk, middelhavsagtig vegetation er blot et par af dem.


En af de mange smukke strande på Algarve

Men Algarve var også den sidste provins på Portugals fastland, der blev erobret fra det mauriske overherredømme, og – ligesom i resten af landet – er der masser af ’fortidslevn’at besøge: fæstninger, borge, kirker og kapeller. En turistby som Albufeira har for eksempel mindst 8 større kirker eller kapeller, og Tavira har efter sigende 37.

Så selvom det er oplagt at bade og slappe af i Algarve, er det næsten synd at gå glip af de spændende kulturelle arrangementer, der i stort omfang finder sted i regionen. Næsten hver måned er der særlige gastronomiske events – pølsefestival og honning-uge fx – og i januar fejrer man mandeltræernes blomstring med festivalen Amendoeiras em Flor (mandeltræer i blomst). Der er også festivalen Fiesa tæt ved Armação de Pêra – en sandskulptur-festival med imponerende kunstværker. Festivalen finder sted i perioden fra maj til oktober.

De fleste bor i – eller i nærheden af – Albufeira og tager på enkelte udflugter derfra. For manges vedkommende en tur til Vestalgarve eller til en af de mange Agua Parques. Algarve har ingen kystvej, og derfor tager det lang tid at lære regionen af kende. Hovedvejen på tværs af regionen går 8 km inde i landet, og så er der afstikkere til alle de små byer ved kysten. Og hvilket bekendtskab! Algarve har så meget at byde på.

Baglandet er helt utrolig smukt – og så er det ganske uspoleret. En jeepsafari ad små, ukendte grusveje og stier er en fantastisk oplevelse, hvor afvekslende dufte af krydderier, smukke udsigter og friskplukkede appelsiner er oplevelser i sig selv.

For vandrefolket er der Via Algarviana – en rute, der går på tværs af hele Algarve, og for de mindre ambitiøse er vandreture i Parque Natural da Ria Formosa (i Midtalgarve) eller i mere rå natur i Vestalgarve i nationalparken Costa Vicentina helt perfekte.

Viste du
Så til (jern?)hest!
Via Algarvianas rute på 340 km kan også tilbagelægges til hest eller på cykel. Læs mere på www.viaalgarviana.com

Til verdens ende… og lidt til

En udflugt til Vestalgarve inkluderer næsten et obligatorisk besøg i Sagres, hvor Henrik Søfareren havde sin navigationsskole. Han var som bekendt drivkraften i portugisernes kolonisering af verden, selvom han aldrig selv deltog på opdagelsesrejserne. Cabo de São Vicente – verdens ende – ligger lige i nærheden, og det er det europæiske kontinents sydvestligste punkt (det vestligste punkt hedder Cabo da Roca og ligger tæt ved Sintra, lidt nord for Cascais og Lissabon). På turen besøger man også tit klippeformationerne Ponte de Piedade i byen Lagos, som i øvrigt er en af de byer i Algarve, hvor hyggelig og uspoleret stemning går hånd i hånd med masser af dejlige hoteller og strande. Lagos er i sig selv en interessant by med en gammel historie. Og når nu du er i gang med udflugten, er der ingen grund til at springe et besøg i bjergbyen Monchique, der også er et kendt kursted, over. Eller en tur til en af de mange kyllingerestauranter i byen Guia ved Albufeira. Og når vi nu er ved kyllingen, så nyd din ’kylling piri-piri’, en af Algarves kendte retter, i de grønne bjerge i Algarves bagland.

Her kan du også bo
Mange vælger at bo i Albufeira, når de er på ferie. Det er også en virkelig hyggelig, gammel by med et skønt torv og mange restauranter. Desuden er stranden fantastisk. Men alternativer er der nok af, for Algarve har nogle absolut fantastisk beliggende hoteller ved kysten. Ofte uden for byerne og med en lidt isoleret beliggenhed. Der er også de eksklusive resorts Quinta do Lago, Vilamoura og Vale do Lobo (hvis man vil undvære de gamle byer) og Carvoeiro på midten af kysten – og Alvor samt Lagos i vest. Er du til få turister i gaderne, så vælg fx en by som Tavira.

Vand, vand, vand… og vin

På turen tværs over Algarve kan man ikke undgå at støde på de såkaldte Aqua Parques – store udendørs poolområder med vandrutsjebaner i massevis. Hvis man har børn, er parkerne slet ikke til at komme udenom. Det behøver man heller ikke, for det er sjovt – også for voksne. Slide & Splash, Agualand og The Big One er nogle af de store og kendte, men der er masser at vælge imellem.

Hvis du er mere til oplevelser med relation til havet, så kan et besøg i Zoo-marine være en idé. Der kan du se delfinshows, svømme med delfiner, og hvis der stadigvæk er energi efter dén oplevelse, er et besøg på gokart-banen i Almancil et sikkert hit – både for små og store (lege)børn. www.kartingalgarve.com/en/

… og når man siger, at det er for varmt til at dyrke vin i Algarve, er det ikke helt rigtigt. Sir Cliff Richard – ja, ham! – er nemlig dybt forelsket i både vin og Algarve og forener de to lidenskaber på gården Adega do Cantor, hvor han laver vinen Vida Nova, der efter sigende skulle være fremragende. Se mere om vinen på hjemmesiden: www.vidanova.dk

Super-strande for enhver smag

Strandene er og bliver Algarves største attraktion. På alle de officielle strande er der restauranter, toiletter og nogle gange omklædning. Faciliteterne er altid i top, og det samme er maden. For portugiserne er en tur på stranden nemlig lige så meget en god frokost. Der er stor forskel på strandene i øst og vest. Fra Cabo de São Vicente i vest og næsten hele vejen til Faro er kysten præget af de utrolig flotte, rødgule klipper med fine strande imellem. Øst for Faro er der ingen klipper, men på en stor del af strækningen er der et sumplignende område imellem selve fastlandet og en række af øer, der ligger ud til selve Atlanterhavet. Her kan man faktisk få nogle af de sjoveste og mest anderledes strandoplevelser. Tag de små færger fra byen
Olhão eller fra Tavira, og oplev en ø som fx Ilha de Armona, som kan nås fra Olhão.

lidt om golf på Algarve
Er du bidt af en gal golfkugle, er Algarve stedet at rejse til. I det sene efterår, om vinteren og i forårsmånederne valfarter golfelskere til stedet for at spille på nogle af Europas bedste baner.