De som siger, at Madeira ikke er stedet, hvor man kan handle og købe pæne ting, er helt forkert på den. Gennem de sidste par år er der sket en stor forandring inden for denne branche, som gør at man kan være helt sikker på at finde noget helt specielt at tage med hjem – til at forlænge ens minder fra en fantastisk tid tilbragt på Madeira – eller gaver til familie og venner, som uden tvivl vil vække deres appetit til at besøge Madeira og opdage denne skønne ø selv. Her er nogle forslag til omfattende og fornøjelige indkøbsture!


Marked i Funchal. Kilde: Cookaa

Indkøbscentre

Indkøbscentrene er ikke lige dem, der mangler på Madeira, da der er masser af dem og de fleste er beliggende i midten af Funchal. Det gode ved indkøbscentrene er, at de normalt har åbent hele ugen fra kl. 10.00 til 22.00.

Lad os starte med ”Avenida Arriaga” med ”Marina Shopping”, det største indkøbscenter i centrum af Funchal, lige overfor marinaen. Nogle få trin længere mod katedralen finder man på højre side ”Galerias de Sao Lourenco”, som er en lille, men attraktiv indkøbsgade.

Kun nogle få meter herfra, på højre side af ”Municipal Park” (Kommuneparken), ligger ”Arcadas de Sao Francisco”. Dette indkøbsareal er det nyeste af alle dem, der er i bymidten; det er også temmelig lille, men der er nogle pæne butikker, frugt og snack bars og så har det forbindelse til Madeira Wine Company (eller Blandy’s Wine Lodge), som man kan besøge, når man nu er i nærheden.

Tæt på Sé katedralen, midt i byens hjerte, finder man to af de længst eksisterende indkøbscentre. Det er ”Tavira og Sé”, med meget forskelligartede forretninger, som tilbyder meget interessante ting.

Fortsæt mod markedet, og før du krydser gaderne ”Rua 31 de Janeiro” og ”Rua 5 de Outubro”, finder du ” Bazar do Povo”, byens eneste stormagasin, som, med dets trægulve og rummelige trætrapper, stadig bibeholder det gode, gamle koncept som fra den tid hvor stormagasinet åbnede.

Et af de nyere og også større indkøbscentre er ”Anadia Shopping”, som ligger til venstre for enden af gaden ”Rua Fernao Ornelas”, overfor den gamle bydels lokale marked.

Vi er stadig i Funchals centrum, men en lille smule længere øst på i gaden ”Rua do Bom Jesus”, hvor der ligger et lille indkøbscenter som hedder ”Europa”, og som på grund af sin beliggenhed hovedsageligt benyttes af de lokale indbyggere og derved har kunnet bevare sit lokale koncept. Helt anderledes indkøbsmuligheder finder man i Monumental Lido indkøbscenter, meget centralt placeret blandt hotellerne i Lido-området.

Madeira Shopping, som åbnede i slutningen af 2001 og ligger i Santa Quitéria, på højde med Funchal, og som tilbyder en enorm udsigt over byen og havet. Det er bygget i en attraktiv moderne stil blandet med typiske momenter fra Madeira og dette rummelige center har 83 forretninger, 20 restauranter, kaffehuse og snack bars, 7 biografer (i Portugal vises alle film med originalsproget med portugisiske tekster) og ”Microlandia underholdningscenter” (med bowling, virtuel virkelighed tilbud samt mini-golf), som sørger for en varierende og mangeartet indkøbsoplevelse. Der er 970 parkeringspladser fordelt i en åben terrasse og lukket garage.

Forum Madeira åbnede i 2005 og ligger i turistzonen ved Lido/Ajuda vest for bymidten i retning mod landsbyen Câmara de Lobos. Det har en moderne og åben galleristil spredt over flere niveauer, som er placeret rundt om et centralt tårn og en åben plads. Forum Madeira kan også prale af en attraktiv tagterrasse, hvor gæsterne kan nyde den skønne udsigt over Atlanterhavet. Med 86 butikker, inklusive 17 restauranter, cafeer og snack bars, 6 biografer og et storcenter, er Forum Madeira forsynet med alt hvad der hører til et moderne og en ekstrem behagelig indkøbsoplevelse. Der er ca. 800 underjordiske parkeringspladser.

Større indkøbskæder i Funchal Centrum

Her er nogle af Funchal’s mest veludstyrede indkøbsgader med meget forskellige forretninger og interessante tilbud: Avenida Arriaga, Avenida Zarco, Rua da Carreira, Rua de Joao Tavira, Rua da Queimada de Cima, Rua da Queimada de Baixo, Roa dos Ferreiros, Rua Fernao Ornelas….Det er bare om at komme i gang med at sprede bykortet ud og finde netop det sted, hvor du kan finde den lille specielle ting, du har lyst til at tage med hjem!

Det kan imidlertid også være en god oplevelse at gå på indkøb i Funchal’s små smalle gader, hvor man virkelig vil blive overrasket over at finde nogle meget attraktive butikker, gemt godt væk.

Souvenirindkøb i Madeira

Kurveprodukter tilbydes overalt i Funchal – du finder den største butik i ”Rua do Castanheiro” – og over hele øen, men hovedcentret for kurveprodukterne med det største udvalg finder man i landsbyen Camacha.

Broderiforretninger – ligger ofte i forbindelse med en fabrik – findes overalt i bymidten af Funchal.

Der findes adskillige Madeira-vin fabrikanter og butikker i Funchal, samt i omegnen, hvor man kan smage på Madeiravinen, og hvor eventuelle indkøb vil blive pakket professionelt ind med henblik på en sikker transport hjem (f.eks. Diogos Wine Shop, Madeira Wine Company, Oliveiras).

Madeiras blomster, så som orkideer, paradisfuglen, flamingo-blomster etc., er en elsket souvenir at bringe med sig hjem. De vil få ferien til at vare lidt længere!! Disse blomster kan købes overalt i Funchal, på det lokale marked, standene med blomster inde i bymidten og i blomsterbutikkerne. De vil alle sammen pakke jeres blomster i specielle æsker, som gør hjemtransporten sikker – så længe blomsterne lever!!!

Mad på Madeira

Det er ikke restauranter der mangler på Madeira, da det er rigt spredt ud over hele byen Funchal og resten af øen. Hvad der kan være meget mere vanskeligt, er at foretage det rigtige valg som vil tilfredsstille din smag og din pengepung!!

I et forsøg på at hjælpe dig med at navigere gennem hele dette overvældende udbud af restauranter vil du finde en liste nedenunder med de mest populære og besøgte restauranter alt efter de individuelle specialiteter, som de har på menukortet. Vær venligst opmærksom på, at vi kan ikke nævne dem alle og skulle du stifte bekendtskab med en restaurant, som ikke er nævnt her, og som du godt kunne tænke dig at anbefale, så tøv endelig ikke med at skrive til os efter dit ophold på Madeira, så vi kan få listen udvidet og ajourført.

Lokale specialiteter:

Cervejaria Alema (Canico de Baixo), Santo António, “Adega da Quintal” ved Quinta do Estreito (alle I Estreito de Camara de Lobos), Miradouro (Sao Roque), Montanha(Estrada Conde Carvalhal), Zarco’s (Sao Goncalo), Portele á Vista (Portela)

Fiskerestauranter:

Ved havet (Praia Formosa), Doca do Cavacos, Marisqueira o Barqueiro (begge ved Centromar), Lido Mar (i Lidoen), Jaquet og O Jango (begge i den gamle bydel), Bar Amarelo og Palmeiras (begge i Canical)

Lokalt og internationalt køkken (moderat til middel prisklasse):

Almofariz, Monumental Grill (alle i Ajuda området), Sol y Mar, Chanceler, Terrace d’Ajuda, Moby Dick, Paradise (alle i Lidoområdet), Solar d’Ajuda (også mexicanske specialiteter), Casa António, White House, Ca T’Espero (alle i gaden Rua da Casa Branca – Lidoområdet), O Túnel (også engelske retter – tæt på Vila Ramos), Tasca Espanhola, (også spanske specialiteter – lige over for Savoy Hotel), Os Combatentes, Almirante Reis (tæt på markedet i den gamle bydel).

Internationale og lokale/portugisiske specialiteter (højere prisklasse):

Tropical, Tokos, Casa Madeirense (alle Estrada Monumental – Lido), Brasserie og Fora d’Água (begge ved Lido promenaden), O Mediterrâneo (CC Monumental Lido), Jardins do Infante, Espaco Café (tæt ved Savoy Hotel) og Golden Gate (i centrum).

Første-klasses og 5*****hotel-restauranter (dyr prisklasse):

Quinta Palmeira (ved siden af Savoy), Villa Cipriani (ved siden af Reid’s), og næsten ethvert 5 og 4**** hotel har normalt mindst én udendørs restaurant, som for det meste tilbyder ekstremt gode internationale specialiteter og buffeter.

Kinesisk og indisk køkken, samt italiensk pasta og pizzaer og hamburgers:

Såfremt du – selv om du er på ferie – ikke kan undvære dit kinesiske eller indiske køkken, pizzaen eller hamburgeren, så bliv ikke bekymret. Der er masse af disse restauranter, pizzeriaer og fast food steder samt snack bars spredt over hele byen som tilbyder denne kategori af menuer. De findes i Funchal centrum, ved Lidoen, i nærheden af de store hoteller og i alle større indkøbscentre.

Den gamle bydel

Funchal’s historiske gamle bydel har meget at tilbyde sine turister, og det er også derfor man vil finde mange traditionelle og ældre restauranter her. De er allerede godt kendte af mange turister, som vender tilbage til Madeira år efter år og altid vender tilbage til disse restauranter for at opleve en anderledes frokost eller middag!

Funchal Marina

Her er valget svært, da der findes et utal af restauranter og snack bars spredt ud over de små smalle gader. f.eks.”Rua da Carreira”, ”Rua das Murcas”, ”Rua do Bispo”, ”Rua Queimada de Cima”, og ”Rua Queimada de Baixo” i Funchal, hvor du altid finder anretninger tilberedt af super friske råvarer til en utrolig rimelig pris. Prøv dem, du vil blive positivt overrasket!!