Skal du rejse til Madeira og ønsker at smage og få mere information om den berømte Madeira vin, så er et besøg på Blandy´s vingård værd at overveje. Foruden at få indblik i produktionen af vin på Madeira, oser stedet også af historie.

Et af de mest interessante historiske steder på Madeira er ”The Old Blandy Wine Lodge” – familien Blandy´s vingård med vinproduktion, vinmuseum og vinsmagning, som årligt tiltrækker 170.000 turister.

”The Old Blandy Wine Lodge ligger i et tidligere anneks til et smukt franciskanerkloster fra 1600 tallet. Der er åben gårdsplads med porte ud til den idylliske gamle bydel i Funchal, og det er svært at forestille sig, at stedet også har været brugt som både retssal, fængsel og hospital. For det stemningsfulde hus er fyldt med egetræsfade og har gammeldags hyggelige vinbarer, der ånder af vinhistorie.

At træde indenfor i de hellige haller er ligesom at tage et spring tilbage i tiden. Her har den velhavende Blandy familie siden 1840 produceret deres vidt berømmede kvalitets madeiravine, uden at der stort set er ændret på proceduren i løbet af de mange hundrede år. Og museet er fyldt med minder fra vinens glorværdige historie – deriblandt et indrammet portræt af Kong Frederik IX sammen med et brev, hvori han takker hjerteligt for modtagelsen af en kasse madeiravin.

Efter en grundig rundvisning på museet er man godt klædt på til formiddagens højdepunkt: vinsmagningen, der godt kan tage sin tid. For madeiravinene spænder vidt – fra det knastørre til det sødmefyldte – og selvom man gik rundt og troede, at hedvine slet ikke er sagen, så er konklusionen, at madeira kan man vist nemt blive forfalden til. Lige fra de tørre aperitiffer inden middagen til de søde dessertvine – med toner af f.eks. vanille, eukalyptus, mandler, chokolade, kaffe eller kanel.

Det er under alle omstændigheder en oplagt ide at tage nogle flasker fem år gammel ”Reserve” med hjem som souvenir eller fødselsdagsgave til en god ven, og holdbarheden behøver man ikke bekymre sig om. For det er netop et af madeiravinenes særlige kendetegn: en vintage kan holde sig i 150 år, uden at der sker noget, og
vinen smager på en måde også lidt af verdenshistorie. Eller som den britiske statsmand Winston Churchill sagde, da han med stort velbehag nød et glas under en af sine mange ferier på Madeira:”Forestil Dem engang….da denne Madeiravin blev til, levede den franske dronning Maie Anbtoinette endnu”.