I de store danske rejsebureauers årlige kundeundersøgelser bliver Madeira gang på gang fremhævet som det rejsemål, kunderne har været mest tilfredse med. I samme undersøgelser sker det tit, at et eller flere af hotellerne på Madeira, i konkurrence med hundredvis af andre hoteller, bliver kåret som kundernes foretrukne. Kort sagt, så elsker rejsefolket Madeira. Og med undtagelse af lange sandstrande i stort antal (for der findes faktisk nogle stykker på Madeira samt en perle af en 6 km lang sandstrand på øen Porto Santo), har øen da også alt. Den meget smukke og dramatiske natur må stå øverst på listen sammen med de hyggelige spisesteder og de klassiske hoteller af usædvanlig høj standard.


Den smukke natur på Madeira

Og så har vi slet ikke nævnt klimaet endnu. På grund af beliggenheden i Atlanterhavet og hovedbyen Funchals beskyttede beliggenhed på øens solrige sydkyst, er der næsten altid en behagelig temperatur på 21-26° om sommeren og ned til 19° om vinteren. Madeira betyder træ på portugisisk. Da de portugisiske bosættere kom til øen i slutningen af 1400-tallet, var øen dækket af tæt, subtropisk skov, og den hurtigste måde at rydde den på var at brænde den af. Det gjorde man så. På den nordlige del af øen er der stadig lidt af den berømte Laurissilva-skov tilbage. Området er nu fredet og på UNESCO-listen over World Heritage Sites.

Hovedbyen på Madeira hedder Funchal, og her kan man nemt bruge et par dage. Det ældste kvarter hedder Sé, og der finder man naturligvis domkirken. Det var her, man oprindeligt opførte byen fra omkring år 1490.

Der er omkring 2000 kilometer levadaer – vandingskanaler – på Madeira, og mange af dem blev bygget helt tilbage i det 16. århundrede. I dag betragtes de faktisk som en af øens absolut største turistattraktioner. Der er stier langs de fleste af levadaerne, hvilket gør Madeira til en perfekt feriedestination for vandreinteresserede. De ufatteligt smukke vandrestier langs vandingskanaler findes da også i alle sværhedsgrader.

Madeiras marked

Et af de mest populære steder at besøge er det daglige marked Mercado dos Lavradores – som direkte oversat betyder landarbejderens marked.
De fleste kommer efter grøntsager, kød, blomster og traditionelt, lokalt kunsthåndværk. Der findes et utrolig stort udvalg af eksotisk frugt, og i underste etage er der fiskemarked, hvor man blandt andet finder særprægede Espadasværdfisk sammen med en masse andre fiskearter, man ikke normalt ser i Nordeuropa.

Madeira-vin

Madeira-vinen er en gammel dame, som i flere århundreder har været populær i hele Europa. Huset Madeira Wine ligger midt i byen og er hovedsageligt et museum med produktionen af Madeira-vin som det helt centrale element. Derer fire forskellige former for Madeira-vin: dry, medium-dry, medium-sweet og sweet. De mest kendte druesorter til vinen er Malmsey, Bual, Verdelho og Sercial, men på rundvisningen bliver man meget klogere på alt dette – og til slut også gladere. I butikken kan man nemlig både smage og købe vine, der er langt over 100 år gamle.

Body, Mind, Madeira
Madeiras Turistråd bruger ofte følgende slogan: Body, Mind, Madeira. Det passer fint med de mange spa- og skønhedscentre, man primært finder på de gode hoteller. Behandlingerne er af højeste kvalitet og koster langt mindre end i Danmark.

Madeiras mange muligheder

En tur med kabinebanen til Monte med besøg i parken Monte Palace Tropical Gardens – og slædetur tilbage til Funchal – er et sikkert hit hos børn og barnlige sjæle. Turen på 15 minutter begynder fra Almirante Reis-parken i bymidten og fører dig til byen Monte nord for Funchal. Dér finder du eksotiske planter og træer, en kæmpe afrikansk kunstsamling, et lille slot, bassiner og en lille café længst nede – og alene slædeturen tilbage mod Funchal er det hele værd.

Udflugter fra Funchal

Ikke langt fra Funchal kommer du til en malerisk bugt med den lille fiskerby Camara de Lobos, som var Winston Churchills foretrukne sted at male. I dag er byen også kendt for sine gode fiskerestauranter. I havnen ligger farverige fiskerbåde
side om side, og fiskerne hygger sig i dagtimerne med en øl og et slag kort, inden de tager ud og fisker om natten. Byen er virkelig hyggelig at gå rundt i og er et perfekt udflugtsmål fra Funchal.

For 15 år siden var en ø-rundtur en særdeles tidskrævende rejse, men efter færdiggørelsen af motorveje og tunneller kan det snildt gøres på en enkelt dag. Nogle af de obligatoriske stop er Cabo Girão (en af verdens højeste havklipper), hvalfanger-museerne på øens nordside, Santana med sine stråtækte huse og øens højdepunkter som for eksempel Pico Ruivo i næsten 2000 meters højde.

Botanisk have
Den botaniske have på Madeira hedder Jardim Botanico, og har over 2000 forskellige blomster og planter og ligger 2,5 km uden for Funchal. Haven ligger i omkring 250 meters højde på sydsiden af en dal, hvilket gør vækstbetingelserne for fx orkideer helt optimale. Jardim Botánico er også zoologisk interessant, for her er fugle fra Asien, Brasilien og Australien, og man betaler ikke ekstra for den imponerende udsigt…

Madeira Story Center
En af øens nyere attraktionerer Madeira Story Center, hvor Madeiras historie fortælles interaktivt og – til tider – ret sjovt og levende.

Har du lyst til en badetur, har de fleste hoteller selvfølgelig dejlige pool-områder med udsigt over Atlanterhavet. Men du kan også besøge Lido-området eller finde sandstrandene flere steder på øen – nogle med sort lavasand, og andre igen kunstigt anlagt med importeret sand fra Sahara. Vil du have strand, så langt øjet rækker, ligger øen Porto Santo med de berømte, gyldne sandstrande i topklasse.

Selvom det ikke er for at spille golf (for dér er Porto Santo ellers også et hit!) eller for at ligge på stranden hele dagen, kan et besøg på Porto Santo også anbefales. Huset, hvor Columbus boede i nogle år, er indrettet som et spændende museum, og byen Vila Baleira er en lille, men særdeles hyggelig by med flere rigtig gode restauranter. Øens største trækplaster er nu nok de unikke behandlingscentre, hvor både helbredet og skønheden plejes. Der går færger dagligt mellem Funchal og Porto Santo, men du kan også flyve dertil.