Den verdensberømte danske instruktør Bille August er igang med at instruere den internationale film Night Train to Lisbon. Filmen har den engelske stjerneskuespiller Jeremy Irons i hovedrollen som den schweiziske lærer, der forlader sin tilknappede tilværelse og sine forelæsninger for at tage på opdagelsesrejse i sit eget indre og i Lissabon - byen, nogle kalder "Europas smukkeste hemmelighed".


Jeremy Irons spiller hovedrollen i den nye film, Night Train to Lisbon, der foregår i Lissabon. Foto: Berlin Filmfestival 2011

Storsælgende roman

Night Train to Lisbon er oprindeligt en international bestseller-roman skrevet i 2004 af den schweiziske forfatter Pascal Mercier. Denne filosofiske thriller-roman har Bille August nu valgt at filmatisere “on location” i Portugals diamant, den charmerende storby Lissabon.

Mysterier, kærlighed og politik

Hovedpersonen i romanen og dermed også i filmen er den lidt stive schweiziske ekspert i døde sprog som græsk og latin, Raimund Gregorius, der møder en mystisk kvinde, som får ham til at købe en mystisk tekst.

Teksten optager Gregorius så meget at han, for at forstå dens forfatter, Amadeu Prado, forlader sit embede på gymnasiet i Bern og rejser til Lissabon.

Han finder ud af, at Prado, som havde en stærk interesse i litteratur og i verden omkring sig, levede under Salazars diktatur, og at han i denne periode reddede en mands liv. Manden var en højt placeret embedsmand i regimets hemmelige politi, og Prado måtte blive en del af modstandsbevægelsen for at modbevise den kritik der ramte ham efter hans kontroversielle gerning.

Romanen og filmen blander således en thriller-historie med mystisk romance, eksistentielle spørgsmål og politiske temaer.

Salazars diktatur

António de Oliveira Salazar var premierminister i Portugal fra 1932 til 1968. Han grundlagde og ledede den autoritære, højreorienterede regering “Estado Novo”, “Ny stat”, der regerede over Portugal fra 1932 til 1974. Salazar var modstander af såvel socialisme som liberalisme, og hans regime bar præg af en korporatistisk, konservativ og nationalistisk ideologi, som ifølge hans fortolkning lå tæt på det ideelle, katolske samfund.

Regimet var strengt autoritært, og Salazar undertrykte, med hjælp fra sit omfattende og magtfulde hemmelige politi, den portugisiske befolknings civile frihed og borgerrettigheder. Med den viden bliver det klart, hvorfor det var så kontroversielt, at romanfiguren Prado reddede en hemmelig politiembedsmands liv.

Oplev Lissabon i foråret

Filmen får premiere her i 2013 ved den 63. filmfestival i Berlin, og skal nok inspirere mange menneskers lyst til at opleve Lissabon. En by, der ikke bare er smuk og charmerende og fyldt med behagelige mennesker, men også byder på såvel masser af kulturelle oplevelser som lækker, frisk cuisine fra havet og – ikke at forglemme – et prisniveau, der stadigvæk er temmelig lavt efter europæisk standard.

Hvorfor ikke rejse foråret i møde med en tur til Lissabon, hvor varmen begynder langt tidligere end herhjemme? Et køligt glas vino verde udendørs på en lun terrasse i marts er i hvert fald ikke at foragte.