Vi er mange, der har vidst det længe: En af Portugals mange charmerende og attraktive sider er befolkningens venlige og imødekommende væsen. Og nu er det officielt: Portugal er af World Economic Forum blevet udnævnt til verdens 7. venligste land på en liste over 140 lande.


Et portugisisk smil glemmer man aldrig, og besøger man Portugal, får man mange af dem. Foto: Alvesgaspar

En stilfærdig imødekommenhed

I dagens anledning tillader vi os at generalisere lidt:

Portugisernes venlighed antager typisk ikke en sprudlende og højrøstet form som for eksempel italienernes. Af et sydeuropæisk folkefærd at være er de generelt bemærkelsesværdigt stilfærdige.

Men gæstfriheden og imødekommenheden er ikke til at tage fejl af, når man er turist i Portugal. En underspillet hjertelighed, kan man kalde det – og det er ofte behageligt for os nordboere, som hjemmefra er vant til en vis tilbageholdenhed.

Få mennesker er så dejlige at omgås for besøgende som portugiserne – og det bekræftes nu af World Economic Forums undersøgelse over hvilke lande, der er bedst til at byde sine gæster velkommen.

Som turist i Portugal vil du virkelig føle dig hjemme – uanset om du besøger en storby, et turist-resort eller en landsby. Det sørger de imødekommende portugisere for.

De ti venligste

Her er top ti over verdens venligste lande, ifølge World Economic Forum:

1: Island

2: New Zealand

3: Marokko

4: Makedonien

5: Østrig

6: Senegal

7: Portugal

8: Bosnien og Herzegovina

9: Irland

10: Burkina Faso

Hvis det giver dig mere lyst til at besøge Island, Senegal eller Bosnien, end du havde før, kan vi godt forstå dig – befolkningens væsen og holdning til gæster er utroligt vigtig for hvilken oplevelse, man får, når man rejser i et land.

Med en lidt pinlig fornemmelse bemærker man forresten Danmarks fravær i top ti – men vi kan dog trøste os med, at vi heller ikke er at finde i bunden, blandt de 10 mest uvenlige lande.

Autentisk charme

Selvom det måske efterhånden er lidt overdrevet at kalde Portugal “Europas bedst bevarede hemmelighed” – eftersom flere og flere turister, med god grund, opdager det vidunderlige ved at holde ferie der – er det stadig relativt let at komme udenom de helt store flokke af turister, når du rejser i Portugal.

Selv hvis du bor på et populært turist-resort på Algarvekysten, kræver det ikke ret mange minutter i bus eller lejet bil, før du befinder dig i en lille, traditionel fiskerlandsby eller i et næsten øde naturområde.

I Portugal skal du med andre ord ikke bevæge dig ret langt før du får en fornemmelse af at være på opdagelse. Pudsigt nok, for trangen til opdagelse er netop, hvad portugisernes sjæl i vidt omfang består af, med deres forfædres mange eventyr på havet, som ændrede verdenshistorien.

Portugal har en autentisk, lidt gammeldags charme, som bevidnes af alt fra sporvognene i Lissabon, over middelalderslottene i hele landet, til de mange pittoreske landsbyer, spredt ud over blomsterfyldte bakker og langs skønne kyster.

For at det ikke skal være løgn har portugiserne nu også papir på at være et af verdens venligste folkefærd. Det er uden tvivl en stor del af forklaringen på, hvorfor de fleste turister, der har besøgt Portugal, drømmer om at komme tilbage.