Portugals regering har godkendt klassificeringen af otte nye nationale skatte ud fra betragtningen, at det drejer sig om emner af ”ekstraordinær national interesse”.


Karneval ved Igreja do Carmo. Kilde: Prefeitura de Olinda

Unik arv

I en pressemeddelelse skriver regeringen om valget af de nye skatte, at udvælgelsen er sket på baggrund af ”emnernes unikke videnskabelige og kulturelle arv samt opfyldelse af kriterierne om autenticitet, originalitet og sjældenhed.”. Portugal beriger på den måde sin ekstraordinære kultur- og naturarv ved at fastsætte godkendelsen af sine utallelige seværdigheder, hvoraf mange er på UNESCOS verdensarvsliste.

Her er listen over de nye nationale skatte:

1. Casa do Passal

Beliggende i Cabanas de Viriato, ved Viseu. Portugisisk Konsul i Bordeaux Aristides de Sousa Mendes familiehus. Konsulen er kendt for at have hjulpet tusindvis af flytninge, herunder jøder, med at rejse ud af Frankrig ved systematisk at udstede visa, samt at vise vejen mod den franske/spanske grænse, så de dermed slap for nazisternes udryddelseslejre. Han tog imod hundredvis af flytninger i sit hjem, mens de ventede på at rejse ud af Europa. Han blev fyret af Salazar og døde i total fattigdom.

2. Concheiros de Muge

Arkæologisk fund fra mesolitisk periode ved Muge, Santarém. Kunstige bakker bygget af jægere og mennesker, der levede af at fange bløddyr samt muslinger. ”Concheiro” betyder muslingefanger.

3. Igreja do Carmo, Coimbra

Universitets-kloster oprindelig opført i det 16. årh., men udvidet i det 19. årh.

4. Terreiro da Batalha do Ameixial, Estremoz, Alentejo

Ameixial slagets plads (1663) mellem den portugisiske og spanske hær.

5. Convento dos Eremitas de São Paulo da Serra de Ossa

Redondo, Alentejo. Kloster, hvor den landflygtige kong Sebastião tilbragte sommeren i 1577 og senere den portugisiskfødte prinsesse og Englands dronning Catarina de Bragança.

6. Sete Fontes, Braga

Imponerende vandforsyningssystem oprindelig udviklet i romernes tid, men udvidet og moderniseret i det 18. årh. Forsynede Braga med vand indtil 1913.

7. Casa de chá da Boa Nova, Leça da Palmeira, ved Porto

Tehus og restaurant, som var en af den verdenskendte portugisisk arkitekt Álvaro Siza Vieiras første projekter. Blev opført i 1958-63. Enestående arkitektur, som er velintegreret i det stenede landskab, samt pragtfuld udsigt over Atlanterhavet.

8. Piscinas de Marés, Leça da Palmeira, ved Porto

Saltvands-svømmebassiner, projekteret af den portugisisk arkitekt Álvaro Siza Vieira og opført 1961-65. Nyder af en enestående beliggenhed og samspil med Leça da Palmeira strand, klitterne og Atlanterhavet. Et visionært og smukt projekt, med stor respekt for naturen og miljøet.