Øen Madeira med dens ujævne landskab har gennem årene bygget et antal af svævebaner og naturskønne elevatorer. Mange af dem kan svære at finde – men vi kan røbe alle placeringerne på denne side. De er alle værd at besøge, da de giver adgang til ofte afsides steder, og man har en utrolig flot udsigt undervejs.


Kabelbanen Achadas da Cruz. Kilde: Zarco

Fra de tidligere gamle togbaner og til nutidens mest sofistikerede svævebane er Funchal i dag forbundet med den betagende smukke Monte som ligger i bjergene oven over byen. Det er en spændende måde at vise Madeira’s skjulte skønhed på uden at miljøet tager nogen skade. Ja, nu er det muligt at “flyve” over nogle af Madeiras vidunderlige landskaber!

Afgangsterminalen ligger ved parken Almirante Reis, beliggende i den gamle del af byen. Forsynet med gode parkeringsforhold, ligger denne station fint i forbindelse med moderniseringsplanerne for den gamle del af byen. Monte stationen ligger tæt på Monte Palace Tropical haven, ved Caminho das Babosas, midt i et sandt charmerende landskab.

Den skrånende tur, som tager omkring 15 minutter, er 3718 meter lang (omkring 12.000 fod) og har en lodret stigning på 560 meter (1,837 fod). De 39 kabiner, med hver 8 sæder, kan transportere 800 passagerer i timen, og den nedsatte hastighed ved begge stationer gør det lettere for handicappede af komme ombord.

I begyndelsen af det 20. århundrede, havde damptoget til opgave at bringe turister op til Monte bjergene på en behagelig og uforglemmelig tur. Nu, næsten 100 år senere, har moderne svævebaner afløst togdriften.

Achadas da Cruz svævebane

Svævebanen ved Achadas da Cruz (Porto Moniz) er en attraktiv og moderne måde at transportere folk mellem Achadas da Cruz og stranden på. Bliv ikke overrasket, hvis du skulle se landmændene transportere deres hæst med banen. Mange lokale folk har deres marker nede og for at give dem en lettere adgang besluttede man at bygge denne svævebane.

Nyd den perfekte udsigt over den frodige grønne Porto Moniz fra en kabine fra Achadas da Cruz svævebane – åben hver dag mellem kl. 10.00 og 18.00.

Rancho Svævebane

Svævebanen ved Rancho (tæt ved Cabo Girao) blev åbnet i august 2003. Den blev oprindelig anlagt som transportmiddel for bønderne, som havde svært ved at bringe kornhøsten hele vejen op til toppen. Der er to kabiner med hver 6 sæder som forbinder Rancho og Fajas do Cabo Girao.

I Rancho er der en restaurant samt en snackbar som serverer anretninger som ”espada” (sort sværdfisk), ”picado” (traditionel kødret) eller ”polvo de escabeche” (en af de mange mulige måder at tilberede blæksprutte på). Hvis man bestiller bord en dag i forvejen kan man også prøve de fantastiske brasilianske specialiteter, som de også tilbyder.

Hovedsageligt kornmarker og en meget smuk strand som du kan se fra udkigspunktet Cabo Girao okkuperer Fajas do Cabo Girao. Nedstigning med svævebane til dette skønne sted kan være en oplevelse for dem der ikke nyder højderne, men stranden er helt bestemt en svømmetur værdig. Så luk øjnene og vent indtil din kabine når bunden af bjerget.

Svævebanen Botanisk Have – Monte

Madeira er blevet mere og mere attraktiv og lettere at udforske for dem som bestemmer sig for at besøge landet.

Efter svævebanen er åbnet til den berømte landsby Monte, og den nye svævebane ved Botanisk Have, som forbinder denne meget populære turistattraktion med den charmerende landsby, har alt fungeret perfekt siden 2005.

Nu har byen Monte ikke kun én men to svævebaner!

Den første, som har eksisteret længst, gør forbindelsen mellem Funchal og den charmerende landsby Monte til en meget yndet og behagelig sightseeing tur, medens den nye svævebane, som består af 12 kabiner med hver 8 sæder, tager de besøgende med på en 14 minutters uforglemmelig (rundtur) på en ny panoramatur med en helt utrolig udsigt over Funchal bugt og over floden Joao Gomes, et område med sjælden eksotisk skønhed omfattende Laurissilva skoven.

En yderligere fordel ved denne nye svævebane er at den også giver en lettere adgang til levada turene ved Tornos, Bom Sucesso og Curral dos Romeiros, hvilke er meget populære blandt entusiastiske vandrere.

I løbet af de første to måneder banen har været åbnet, har ”the Botanical Gardens” (Den Botaniske Haves) svævebane allerede transporteret mere end 6000 mennesker, hovedsageligt turister. Set i lyset af denne succes, har man besluttet at få lavet billetter, som både gælder til svævebanen og til Botanisk Have. De vil snart være klar til distribution.